09-05-2017

Στατίνες και οσφυαλγία. Φαίνεται ότι συνδέονται! Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Στατίνες και οσφυαλγία. Φαίνεται ότι συνδέονται!
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Σε πρόσφατη δημοσίευση στο JAMA, παρουσιάζονται τα ευρήματα μελέτης που συνέκρινε 6728 χρήστες στατινών (που ξεκίνησαν πρώτη φορά και συνέχισαν για πάνω από 120 ημέρες) με αντίστοιχο αριθμό ομάδας ελέγχου. Οι δυο ομάδες αντιστοιχήθηκαν σε 115 χαρακτηριστικά (!!!) και με ειδικά στατιστικά μοντέλα μελετήθηκε ο σχετικός κίνδυνος (odds ratio, OR) για εμφάνιση προβλημάτων από την ΟΜΣΣ (πχ σπονδύλωση, διαταραχές μεσοσπονδυλίων δίσκων κ.α), τόσο συνολικά όσο και σε συγκεκριμένες υπο-ομάδες, δηλ. ανάλογα με τη διάρκεια χορήγησης της στατίνης, παχύσαρκοι κλπ. Οι χρήστες στατινών βρέθηκαν να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων από την ΟΜΣΣ (OR 1.27; 95%CI, 1.19–1.36). 
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η συσχέτιση αυτή ίσως οφείλεται στα μυικα προβλήματα που προκαλούν οι στατίνες, ενισχύοντας το μυοπαθητικό στοιχείο που συνοδεύει πολλές φορές τη διαταραχή της ΟΜΣΣ, και καλούν για περαιτέρω έρευνα πάνω στην ιδιαίτερη αυτή συσχέτιση.
 
 
Πηγή
Association of Statin Use With Risk of Back Disorder Diagnoses, JAMA Intern Med. Published online May 1, 2017. doi:10.1001/jamainternmed.2017.1068