07-02-2017

Μπορεί η βιταμίνη D να βοηθήσει την μυοπάθεια από στατίνες; Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Μπορεί η βιταμίνη D να βοηθήσει την μυοπάθεια από στατίνες;
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
 
Στο περιοδικό  Journal of Pharmacy Practice πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία μελέτη η οποία έδειξε ότι η  υποκατάσταση των χαμηλών επιπέδων της Vit D σε ασθενείς που παρουσίασαν μυοπάθεια από στατίνες,  βοήθησε στην συνέχιση της χορήγησης των στατινών και ως εκ τούτου στην πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.
Οι στατίνες ως γνωστόν είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ελάττωση των επιπέδων χοληστερίνης και κατά συνέπεια  του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Ένας από τους κύριους λόγους διακοπής χορήγησης των στατινών  είναι οι παρενέργειες από τους μυς που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα.
Μία ομάδα ερευνητών από το νοσοκομείο των βετεράνων στην πόλη Loma Linda της California σκέφθηκαν να μελετήσουν το αποτέλεσμα που θα είχε η υποκατάσταση της  Vit D στην μυοπάθεια από στατίνες  σε ασθενείς βετεράνους οι οποίοι βρίσκονταν σε αγωγή με στατίνες και παρουσίασαν μυοπάθεια.
Η μελέτη αυτή ήταν μια αναδρομική cohort μελέτη ασθενών οι οποίοι παρακολουθούνταν στην κλινική ρύθμισης χοληστερίνης από τον Δεκέμβριο του 2008 έως και Μάρτιο του 2015 και οι οποίοι λόγω της μυοπάθειας δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την θεραπεία με στατίνες. Τα κριτήρια εισόδου στην μελέτη ήταν η χαμηλή τιμή Vit D  (ανεπάρκεια Vit D δηλ 25 ΟΗ Vit D κάτω από 30ng/ml.  
Όλοι οι ασθενείς παρέμειναν στην αγωγή με στατίνες χωρίς μυαλγίες μέχρι το τέλος του follow up που ήταν το χρονικό διάστημα των 12 μηνών. Οι στατίνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η atorvastatin, η pravastatin και η rosuvastatin. Τέλος παρατηρήθηκε μία αύξηση 22-30% στον αριθμό των ασθενών που πέτυχαν τον στόχο των επιπέδων  της χοληστερίνης σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις για τα λιπίδια στο τέλος του follow up. 
Συμπερασματικά λοιπόν η συμπληρωματική χορήγηση Vit D σε ασθενείς με ανεπάρκεια Vit D που έχουν παρουσιάσει μυοπάθεια από στατίνες ίσως είναι μία αποτελεσματική στρατηγική στην προσπάθεια παραμονής των ασθενών στην αγωγή ελάττωσης λιπιδίων με στατίνες και ως εκ τούτου στην πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων ή των θανάτων από αυτά.
 
 
Πηγή = Jenny H. Kang et al. Rechallenging Statin Therapy in Veterans With Statin-Induced Myopathy Post Vitamin D Replenishment http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0897190016674407.