Η δημιουργία αυτού του ιστότοπου έχει ένα και μοναδικό σκοπό, τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των επιστημόνων οποιασδήποτε ειδικότητας, ιατρών και μη, που ασχολούνται συστηματικά ή κατά περίπτωση με τη μελέτη του μυοσκελετικού συστήματος.

Η ανάγκη αυτή προέκυψε προοδευτικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, όταν από τη μία πλευρά οι γνώσεις πάνω στο μυοσκελετικό σύστημα πολλαπλασιάστηκαν με γεωμετρικό τρόπο, ενώ η τάση για περιχαράκωση και απομόνωση του καθένα μας στο βασικό αντικείμενο ενασχόλησής του έγινε περισσότερο έντονη και αμυντική. Την τάση αυτή ενίσχυσαν πολλές επιστημονικές εταιρείες οι οποίες, προσπαθώντας να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της ειδικότητας των μελών τους, περιόρισαν συστηματικά τις επαφές με τους άλλους επιστημόνες οι οποίοι ασχολούνταν με παρόμοια θέματα. Η γκετοποίηση όμως της γνώσης σε μια εποχή που η πληροφόρηση για οποιοδήποτε θέμα είναι εύκολη, άφθονη και δωρεάν με την γενίκευση της χρήσης του διαδίκτυου είναι ένα τεράστιο λάθος. Στόχος λοιπόν του ιστότοπου είναι η βελτιστοποίηση της επαφής μεταξύ μας με ένα πιο απλό αλλά και λιγότερο αυστηρό ακαδημαϊκό τρόπο.

Η νοοτροπία της απλής αλλά ουσιώδους προσέγγισης των θεμάτων θα εφαρμοστεί και στα άρθρα ή τα σχόλια των συνεργατών μας. Η δημιουργία πολυσέλιδων άρθρων των οποίων οι τρεις και παραπάνω σελίδες είναι αφιερωμένες σε βιβλιογραφικές αναφορές τις οποίες κανένας δεν διαβάζει αλλά αντιγράφει μηχανικά όταν συνθέτει ένα δικό του άρθρο, μας βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετους. Η νοοτροπία του impact factor και των citations ας περιοριστεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ιατρικά περιοδικά, για την καλύτερη αξιολόγησή τους.

Στον συγκεκριμένο ιστότοπο ο κάθε συγγραφέας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι γράφει και ελέγχεται μόνο από την συντακτική επιτροπή των συνεργατών του ιστότοπου, της οποίας η γνώμη αφορά στη σοβαρότητα των απόψεων και στη λεκτική αισθητική των άρθρων. Ο σημαντικότερος έλεγχος θα γίνεται από τους καθημερινούς επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να συζητήσουν το θέμα στην κατάλληλη περιοχή του ιστότοπου ή μέσω του e-mail του συγγραφέα, η αναγραφή του οποίου είναι υποχρεωτική.

Η βιβλιογραφία του ιστότοπου προέρχεται από τις διάφορες ιατρικές μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου όπως το Pub Med, το Medscape, το PeerView Institute, το ΝΤΚ, το Amedeo και πολλές αλλες οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς. Ακόμη, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες μας προσέφεραν και μας προσφέρουν συνεχώς όλα τα άρθρα που αναφέρονται στα φαρμακευτικά τους σκευάσματα. Η ανανέωση της βιβλιογραφίας πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα. Η αναζήτηση των θεμάτων που ενδιαφέρουν τον επισκέπτη πραγματοποιείται μέσω της μηχανής αναζήτησης του ιστότοπου με βάση λέξεις-κλειδιά. Ένα από τα άρθρα που θα μας αποστέλλονται θα επιλέγεται από τους επιμελητές του ιστοτόπου για τη θέση του Άρθρου της Εβδομάδας.

Ελπίζουμε στην καλύτερη συνεργασία όλων μας έτσι ώστε αυτός ο ιστότοπος που αναφέρεται στη μελέτη των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος να γίνει ένας χώρος πραγματικά ελεύθερης και χρήσιμης ανταλλαγής απόψεων.

 

Διευθυντής Σύνταξης:

 

Δρ. Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος
 
Διευθυντής Κέντρου Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης
Μαιευτήριο ΛΗΤΩ, Αθήνα, τηλ. +306944356173, myoskeletiko@gmail.com

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977. Εργάστηκε για δύο χρόνια στη Ρευματολογική Κλινική του νοσοκομείου Cochin των Παρισίων σε θέση επιμελητή, όπου και έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας. Παράλληλα έλαβε και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Rene Descartes των Παρισίων (1979).
Στη συνέχεια και για 4 χρόνια εργάστηκε στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών ως επιμελητής. Από το 1985 μέχρι το 1994 εργάστηκε στην φαρμακευτική εταιρεία Ciba-Geigy ως επιστημονικός διευθυντής (medical director). Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την Ιδιωτική Γυναικολογική Κλινική ΛΗΤΩ, ως διευθυντής του τμήματος Μυοσκελετικών Παθήσεων και Οστεοπόρωσης, ενώ παράλληλα είναι και υπεύθυνος ρευματολόγος του Ταμείου Υγείας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Την τελευταία 15ετία έχει συνεργαστεί με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστημονικός σύμβουλος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και περιλήψεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και 10 μονογραφίες, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 700 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με το μυοσκελετικό σύστημα. Είναι Διευθυντής Σύνταξης και των Ιστοτόπων www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr.

 

Μόνιμοι Συνεργάτες:

 

Σπύρος Ν. Νίκας, Ρευματολόγος
 
Καπλάνη 5, Ιωάννινα, Τηλ: 26510 39048, snnikas@yahoo.com
 

 

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Ιωαννίνων ,Ειδικότητα  στη Παν/κη Ρευματολογική κλινική του ΠΠΓΝ Ιωαννίνων, εκπαίδευση με υποτροφία στην Αγγλία, στο Russells Hall Horpital, Birmingham, στον υπέρηχο μυοσκελετικού, Εκπαιδευτής στην Ελλάδα  στον υπέρηχο μυοσκελετικού (μέλος της ομάδας MITOS), σε ελληνικά & διεθνή σεμινάρια.
Μέλος της συγγραφικής ομάδας του επιστημονικού βιβλίου «ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» εκδόσεις Focus on Health Ltd, 2014 19 Επιστημονικές δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=nikas+sn).
Δημιουργία & Επιστημονική επιμέλεια του ιατρικού εκπαιδευτικού site: www.RheumatologyUS.gr. Επιστημονική επιμέλεια του επιστημονικού newsletter της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας (από τον 9/2013). Πάνω από 40  επιστημονικές ομιλίες – εισηγήσεις σε Ελληνικά & Διεθνή συνέδρια.
Επιστημονικός συνεργάτης της Παν/κης Ρευματολογικής Κλινικής ΠΠΓΝ Ιωαννίνων. Μέλος και εισηγητής σε συνέδρια της ΕΕΜΜΟ  (Ελληνική Εταιρία Μεταβολισμού των οστών). Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας  (Eιδικός Γραμματέας, 12/2014).
 
 
Δημήτρης Καρόκης, Ρευματολόγος
 
Μαιζώνος 20, Πάτρα, Τηλ. 2610225439, dkarokis@hotmail.com
 
 
Ο Ιατρός-Ρευματολόγος Δημήτρης Καρόκης, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Αφού αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Πατρών, εισήχθη το 1984 στο Ιατρικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 1990, και τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Ιατρός. Ειδικεύτηκε στην Παθολογία και Ρευματολογία στο 401 ΓΣΝΑ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και το Ρευματολογικό Τμήμα του Dudley Group of Hospitals, UK, από το 1993 έως το 1999. Το 2002-2003 μετεκπαιδεύτηκε στο ίδιο κέντρο (Dudley Group of Hospitals, UK), με ιδιαίτερη έμφαση στην υπερηχογραφία του μυοσκελετικού συστήματος, και την χρήση των βιολογικών παραγόντων στην θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις, νοσοκομεία και μονάδες του Ελληνικού Στρατού, και αποστρατεύτηκε (με αίτησή του) το 2010 με το βαθμό του Συνταγματάρχη (Γενικού Αρχιάτρου). Είναι κάτοχος διπλώματος Master's (MSc) στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Birmingham (UK) (2008). Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια και σεμινάρια της ειδικότητάς του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολλά από αυτά σαν ομιλητής και εκπαιδευτής, και είναι συγγραφέας αρκετών επιστημονικών εργασιών, δημοσιευμένων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά. Είναι o πρώτος Έλληνας Ρευματολόγος που έλαβε επίσημη άδεια από το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) για τη διενέργεια υπερηχογραφημάτων του μυοσκελετικού (2004).
Επίσης, είναι επικεφαλής της ομάδας MITOS, που έχει σκοπό την εξάπλωση της υπερηχογραφίας του μυοσκελετικού στην Ελληνική Ρευματολογική κοινότητα και την εκπαίδευση των Ελλήνων Ρευματολόγων. Με την ιδιότητα αυτή, είχε την τιμή και την ευθύνη να είναι επικεφαλής διοργανωτής των σεμιναρίων υπερηχογραφίας του μυοσκελετικού για ρευματολόγους που διοργανώνονται από την ομάδα MITOS υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρευματολογίας (EULAR) και της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας.
Από τον Νοέμβριο 2013 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την «απεικόνιση στα Ρευματολογικά νοσήματα» της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ), καθώς και του αντιπροσώπου της ΕΡΕ στην αντίστοιχη ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR). Τον Δεκέμβριο του 2014 εξελέγη μέλος του Προεδρείου της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας. Είναι απόφοιτος του Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Ιατρικού Βελονισμού (Αθήνα, 2004-2006) και από το 2009 είναι μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας του Κέντρου. Κατά τα έτη 1999-2002 λειτούργησε ιδιωτικό ιατρείο στη Μυτιλήνη και την περίοδο 2003-2005 στην Αθήνα. Από το 2006 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Πάτρα.
 
 
Σταυρούλα Δικαίου, Ρευματολόγος
 
Λ. Σουνίου 61, Μαρκόπουλο. Τηλ. 2299024466, stavrouladikeou@windowslive.com
 
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Έλαβε την ειδικότητα της Ρευματολογίας στην Ρευματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας έλαβε μέρος στην εκπαίδευση των νοσηλευτριών της νοσηλευτικής σχολής του νοσοκομείου και παρακολούθησε τις εργασίες του Ρευματολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Hammersmith Hospital-Royal Postgraduate Medical School of London, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Dr.Kevin Davis και ιδιαίτερα την θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με νόσο Buerger.
Έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο 4ο Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο Χαλανδρίου στο τμήμα παραϊατρικών επαγγελμάτων. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (Hellenic Rheumatology, Clinical and Experimental Rheumatology) και παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών σε συνέδρια (VII Mediterranean Congress of Rheumatology-Athens, IX Conference of the South East European Society for Neurology and Psychiatry-Thessaloniki, XII Congress of European Association of Internal Medicine-Alicante Spain, XII Hellenic Congress of Rheumatology-Athens).
Έχει λάβει μέρος ως ομιλήτρια σε συνέδρια της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία - ΕΠΕΜΥ (χρόνιος νευροπαθητικός πόνος-αιτιοπαθογένεια-διάγνωση-θεραπεία, φλεγμονώδης οσφυαλγία). Τον Δεκέμβριο του 2014 εξελέγη ταμίας στην Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία.Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας από το 1995.
 
 
Κωνσταντίνος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός
 
Αναπληρωτής Διευθυντής Α΄Ορθοπαιδικής Κλινικής Eρρίκος Ντυνάν Hospital Center, τηλ. 6973430969, ksaropoulos@hotmail.com
 
Γεννήθηκε το 1960 στο Αιγάλεω Αττικής. Αποφοίτησε από τη Σχολή Φυσικοθεραπείας το 1982 και την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1989. Έλαβε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας το 1996. 
Εργάστηκε ως Υπεύθυνος Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας 1982-1996. Ως Ορθοπαιδικός εργάστηκε από το 1997 έως το 2000 στο Ορθοπαιδικό Τμήμα της «Κλινικής Παλαιού Φαλήρου του Ιατρικού Αθηνών» και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ως Επιμελητής Α΄, όπου και συνεχίζει ως αναπληρωτής διευθυντής από το 2012. Από το 1996 ως σήμερα διατηρεί επίσης Ορθοπαιδικό Ιατρείο στην Αγία Βαρβάρα.
Έχει διακριθεί με το Έπαθλο «Ν. ΚΕΠΕΝΤΖΗ» από τον ΕΕΣ «για το ήθος και την ευσυνειδησία του στην εκτέλεση των καθηκόντων του» και κατέχει Τιμητικές Διακρίσεις σε αναγνώριση της εθελοντικής προσφοράς του κατά την υλοποίηση προγραμμάτων Πρόληψης και Αγωγής Υγείας του Κέντρου Φιλίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.
Το κλινικό και ερευνητικό ενδιαφέρον του εστιάζεται σε παθήσεις αρθρώσεων, μυών, τενόντων και σπονδυλικής στήλης, Κατάγματα, Αθλητικές κακώσεις, Οστεοπόρωση, Χρόνιο πόνο, Χρήση Βλαστοκυττάρων και PRP, Αρθροσκοπήσεις,  Αρθροπλαστικές, Χειρουργική χειρός και ποδός, Χειρουργική σπονδυλικής στήλης, ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργικές τεχνικές - ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση ασθενών.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα συμμετείχε σε αρκετές επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Παρακολούθησε συνέδρια και σεμινάρια, ως εκπαιδευόμενος ή ομιλητής και συμμετείχε σε επιστημονικές εργασίες που έχουν ανακοινωθεί ή δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια ή επιστημονικά περιοδικά.
Είναι Μέλος του ΕΕΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίας Βαρβάρας από το 2003 με αρμοδιότητες στην κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από 1-1-2013, και αιρετό μέλος του προεδρείου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από το 2007 έως το 2015.
 
 
Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος
 
Υπεύθυνος Μάρκετινγκ Καρδιομεταβολικών Προϊόντων ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., τηλ. 6979004418, ermovirus@gmail.com

 

Γεννιέται στο Παρίσι το 1978. Αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο του Essex το 2002 με πτυχίο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και το 2003 ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το 2005 προσλαμβάνεται στη φαρμακευτική εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ A.E. ως επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα των αντιβιοτικών και των θεραπειών για την ημικρανία και το 2007 βραβεύεται ως πρώτος πωλητής. Από το 2008 εργάζεται ως υπεύθυνος προϊόντων (product manager) στον τομέα της ογκολογίας και το 2011 αναλαμβάνει τα καρδιομεταβολικά προϊόντα.
Παράλληλα δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός από το 2006, συνεργάζεται με τον Ευτύχη Μπλέτσα για τη δημιουργία πρωτότυπων συνθέσεων για τις τηλεοπτικές εκπομπές του (Alpha TV) ενώ συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα και συνεργάζεται με ανεξάρτητους καλλιτέχνες ως πιανίστας/κημπορντίστας/μουσικός παραγωγός. Από το 2011 συμμετέχει στην Infowar Productions του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου ως μόνιμος συνεργάτης υπεύθυνος για τη μουσική παραγωγή/σύνθεση και δημιουργεί τη μουσική επένδυση για τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ (Debtocracy, Catastroika, Fascism Inc. και This Is Not A Coup) (2011-2016). 
Επίσης, από το 2011 αρθρογραφεί διατηρώντας μόνιμη στήλη στο διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό myoskeletiko.com παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία και βιοτεχνολογία.

 

 

Σχεδιασμός ιστότοπου: DigicraftΒ. Γεωργιάδη, Αρχιτέκτων

 

 

Eπιμέλεια ιστότοπου: Digicraft

 

 

© www.myoskeletiko.com 2011