31-01-2017

Ντουλοξετίνη στην χρόνια οσφυαλγία! Βοηθά ή όχι; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Ντουλοξετίνη στην χρόνια οσφυαλγία! Βοηθά ή όχι;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Η αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας, δηλαδή της οσφυαλγίας που διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα θεραπευτικά προβλήματα. Η Ντουλοξετίνη, είναι ένας επιλεκτικός αναστολέας της επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης και Νοραδρεναλίνης, δύο ουσιών που συμμετέχουν στην διαδικασία του πόνου στο κεντρικο νευρικό σύστημα. Η αναστολή της επαναπρόσληψής τους από την συναπτική σχισμή, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεών τους στην περιοχή και την μεγαλύτερη καταστολή των ερεθισμάτων του πόνου. Η Ντουλοξετίνη χρησιμοποιείται σαν αντικαταθλητπικό, για την θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας, την θεραπεία της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας και άλλων χρόνιων αλγεινών συνδρόμων. Για την θεραπεία της Χρόνιας Οσφυαλγίας έχουν γίνει 3 μελέτες οι οποίες έδωσαν καλά αποτελέσματα αλλά από μια συγκεκριμένη και μοναδική ομάδα ερευνητών (1)
Η συγκεκριμένη μελέτη αφορούσε 458  ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία οι οποίοι έλαβαν με τυχαιοποιημένο και διπλό τυφλό τρόπο Ντουλεξετίνη (60 mg) ή Placebo για 14 εβδομάδες. Για την αξιολόγηση του πόνου τους χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια Brief Pain Inventory (BPI), Patient's Global Impression of Improvement, Clinical Global Impressions of Severity και το Roland-Morris Disability Questionnaire.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Ντουλοξετίνη βελτίωσε σε σημαντικό βαθμό την χρόνια οσφυαλγία συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Οι ανεπίθύμητες ενέργειές της ήταν μέτριες ή ήπιες και αφορούσαν υπνηλία, δυσκοιλιότητα, ναυτία, ζάλη και ξηρότητα του στόματος. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές η Ντουλξετίνη είναι ένα φάρμακο που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει για την θεραπεία της Χρόνιας Οσφυαλγίας (2).
 
 
Πηγές
1. Skljarevski V, Zhang S, Desaiah D, et al. Duloxetine versus placebo in patients with chronic low back pain: a 12-week, fixed-dose, randomized, double-blind trial. J Pain 2010;11:1282–90.
2. Shinichi Konno et al. Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Phase III Trial of Duloxetine Monotherapy in Japanese Patients With Chronic Low Back Pain. Spine. 2016;41(22):1709-1717.