16-08-2016

Σύνδρομο του Bertolloti. Το βλέπουμε συχνά, ξέρετε τι είναι; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος. (myoskeletiko@gmail.com)

Σύνδρομο του Bertolloti. Το βλέπουμε συχνά, Ξέρετε τι είναι;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος. (myoskeletiko@gmail.com)
 
 
Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο σύνδρομο χρόνιας οσφυαλγίας με πιθανές ισχιαλγικές αντανακλάσεις, που οφείλεται σε υπερβολική ανάπτυξη της μιας ή και των δύο εγκαρσίων αποφύσεων του 5ου οσφυϊκού σπονδύλου που εφάπτονται στο ιερό και το λαγόνιο οστούν. Τα ενοχλήματα εμφανίζονται σε νεαρούς ενήλικες συνήθως με σκολίωση και ο επιπολασμός του πλησιάζει το 4-8% του πληθυσμού.
Η ερμηνεία του πόνου έχει πολλές αιτιολογίες. Συνήθως προέρχεται: α) από την καταπόνηση της αντίστοιχης οπισθίας αποφυσιακής άρθρωσης του Ο5, β) από τον ανώτερο ή κατώτερο μεσοσπονδύλιο δίσκο που δεν κινείται σωστά και σύντομα εκφυλίζεται και γ) από την ανάπτυξη οστεοφύτων και στένωση του σύστοιχου μεσοπονδυλίου τρήματος, οπότε η οσφυαλγία ενισχύεται με περιοδικές ισχιαλγικές ενοχλήσεις.
Η διάγνωση στηρίζεται στην απλή α/α της σπονδυλικής στήλης. Σπάνια θα χρειασθεί μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τα ενοχλήματα του κάθε ασθενούς.
 
 
Πηγή= Anuj Jain et al., Bertolotti Syndrome: A Diagnostic and Management Dilemma for Pain Physicians, Korean J Pain. 2013 Oct; 26(4): 368–373.