04-04-2017

Διάφορα κοινά μυοσκελετικά συμπτώματα προηγούνται της ψωριασικής αρθρίτιδας. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,(myosketiko@gmail.com).

Διάφορα κοινά μυοσκελετικά συμπτώματα προηγούνται της ψωριασικής αρθρίτιδας.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,(myosketiko@gmail.com).
 
 
Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο μετά την ανάλυση των κλινικών συμπτωμάτων 410 ασθενών πασχόντων από ψωρίαση, εκ των οποίων οι 57 παρουσίασαν στην συνέχεια ψωριασική αρθρίτιδα, διαπίστωσαν ότι συμπτώματα όπως οι αρθραλγίες, ο πόνος στον Αχίλλειο τένοντα, η μεγάλη κόπωση  και η μεγάλη διάρκεια της πρωϊνής δυσκαμψίας, προηγούνται της εκδήλωσης της ψωριασικής αρθρίτιδας.
Η επιδείνωση των παραπάνω συμπτωμάτων είναι προοδευτική ενώ παράλληλα αυξάνεται και η αρνητική ψυχολογική διάθεση. 
Η εργασία αυτή νομίζω θα πρέπει να επικοινωθεί σε όλους δερματολόγους οι οποίοι παρακολουθούν τους ασθενείς με δερματική ψωρίαση και είναι αυτοί οι οποίοι πρώτοι θα διαπιστώσουν εάν ένας ασθενής παράλληλα με τις εκδηλώσεις από το δέρμα, αρχίζει να προσβάλλεται και από αρθρίτιδα.
 
Πηγή= Eder L., et al. The Development of Psoriatic Arthritis in Patients With Psoriasis Is Preceded by a Period of Nonspecific Musculoskeletal Symptoms: A Prospective Cohort Study. Arthritis & Rheumatology 2017;69(3):622-629.