04-04-2017

Οι β-αναστολείς έχουν αναλγητικές ιδιότητες!!!! Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Οι β-αναστολείς έχουν αναλγητικές ιδιότητες!!!!
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Σε πρόσφατη δημοσίευση στο Arthritis Care & Research, ερευνητές από το Πανεπι-στήμιο του Nottingham, UK, παρουσίασαν τα ευρήματά τους σχετικά με την αναλγητική επίδραση μιας πολύ συχνά χρησιμοποιούμενης κατηγορίας αντιυπερτασικών φαρμάκων, των β-αναστολέων. 
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη GOAL (Genetics of OsteoArthritis and Lifestyle), όπου 873 ασθενείς με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα γόνατος και υπέρταση υπό αγωγή αξιολογήθηκαν για τα επίπεδα του πόνου, με τη χρήση της κλίμακας WOMAC. Mελετήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης β-αναστολέων και των επιπέδων του πόνου αλλά και της ανάγκης για χρήση αναλγητικών, αφού έγινε στάθμιση για παράγοντες όπως φύλο, ηλικία, δείκτη μάζα σώματος, εντόπιση ΟΑ (ισχίο-γόνατο), ιστορικό αντικατάστασης άρθρωσης, άγχος και κατάθλιψη. 
Βρέθηκε ότι η χρήση β-αναστολέων σχετιζόταν με χαμηλότερες βαθμολογίες στην κλίμακα WOMAC και συχνότητα αρθρικού πόνου (adjusted odds ratio [aORpain], 0.68 [95% CI, 0.51-0.92; P κάτω από 0.011] όπως και με λιγότερη χρήση αναλγητικών γενικά (aORanalgesics, 0.74 [95% CI, 0.56-0.94; P κάτω από 0.032]) αλλά και οπιοειδών ειδικότερα (aORopioids, 0.73 [95% CI, 0.54-0.98 P κάτω από 0.037]).
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα συμβαδίζουν με ευρήματα άλλων πρόσφατων μελετών σε ανθρώπους αλλά και ερευνητικά (ζωικά) μοντέλα, και η μελέτη σχεδιάστηκε πάνω στην υπόθεση ότι η αδρενεργική σηματοδότηση (και η αναστολή των β-αδρενεργικών υποδοχέων)  εμπλέκεται στην παθοφυσιολογία του οστεοαρθριτικού πόνου, κάτι το οποίο φαίνεται πολύ πιθανό σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ενώ παράλληλα δίνει ενδείξεις ότι η επίδραση των β-αναστολέων στον πόνο γίνεται και μέσω άλλων μηχανισμών πέρα από την ελάττωση του άγχους και της κατάθλιψης. 
Παρά τους περιορισμούς της μελέτης (ασθενείς από δευτεροβάθμια περίθαλψη, μελέτη παρατήρησης κ.α), οι ερευνητές πιστεύουν ότι δημιουργείται σοβαρή βάση για τη διενέργεια προοπτικών, μακροχρόνιων και τυχαιοποιημένων ερευνών μεγαλύτερης κλίμακας για την απόδειξη της αποτελεσματικής  αναλγητικής δράσης των β-αναστολέων. 
 
 
Πηγή: 
Beta-blocker use associates with lower prevalence of joint pain and lower opioid requirement in people with osteoarthritis.
Valdes AM, Abhishek A, Muir K, Zhang W, Maciewicz RA, Doherty M.
Arthritis Care Res (Hoboken). 2016 Oct 1. doi: 10.1002/acr.23091. [Epub ahead of print]