07-03-2017

Ψωριασική αρθρίτιδα και Σακχαρώδης Διαβήτης. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Ψωριασική αρθρίτιδα και Σακχαρώδης Διαβήτης.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
Είναι γνωστό από άλλες μελέτες ότι η Ψωριασική αρθρίτιδα συνδυάζεται σε μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων με την παχυσαρκία και με τις συννοσηρότητες της, που περιλαμβάνουν και τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Σε μία μελέτη κοόρτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ειδικότερα από το Women's College Research Institute στο Women's College Hospital, σε 1305 ασθενείς που έπασχαν από Ψωριασική αρθρίτιδα, έγινε προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου του Σακχαρώδους Διαβήτη και της δραστηριότητας της αρθρίτιδας. Η μελέτη άρχισε τον Ιανουάριο του 1978 και τέλειωσε τον Νοέμβριο του 2014.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο η δραστηριότητα της νόσου ήταν εντονότερη τόσο η πιθανότητα εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη ήταν μεγαλύτερη. Γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η έντονη φλεγμονή των αρθρώσεων  ενισχύει την εμφάνιση συννοσηροτήτων όπως ο Διαβήτης.
Ακόμη οι ερευνητές διαπίστωσαν οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν  την πιθανότητα εμφάνισης Διαβήτη είναι η υψηλή ΤΚΕ και ο μεγάλος αριθμός των προσβεβλημένων αρθρώσεων και προτείνουν την δραστική θεραπεία της Ψωριασική αρθρίτιδας σαν την μόνη προληπτική αντιμετώπιση της εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη.
 
Πηγή = Eder L, Chandran V, Cook R, Gladman DD. The Risk of Developing Diabetes Mellitus in Patients with Psoriatic Arthritis: A Cohort Study. J Rheumatol. 2017 Mar;44(3):286-291. doi: 10.3899/jrheum.160861. Epub 2017 Feb 1.