12-07-2016

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για την αιτιολογία της Ψωριασικής Αρθρίτιδας! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για την αιτιολογία της Ψωριασικής Αρθρίτιδας!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
Είναι γνωστό ότι τα άτομα που έχουν Ψωρίαση Δέρματος έχουν μεγάλη πιθανότητα να εκδηλώσουν Ψωριασική Αρθρίτιδα. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% των ασθενών με Ψωρίαση Δέρματος θα αναπτύξει Ψωριασική Αρθριτιδα σε κάποια φάση της ζωής του.
Μια επιδημιολογική μελέτη σε 70.000 ασθενείς με ψωρίαση που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό συνέδριο Ρευματολογίας 2015, στην Ρώμη, έδειξε ότι τα άτομα που είχαν τραυματισθεί από φυσικά αίτια σε οστούν ή τένοντα, είχαν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν Ψωριασική Αρθρίτιδα. Εάν ο τραυματισμός αφορούσε μόνο δέρμα ή νεύρα δεν αυξανόνταν η πιθανότητα να της Ψωριασικής Αρθρίτιδας.
Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα δεν έδειξαν κάποια ανάλογη σχέση. Το φαινόμενο είναι χαρακτηριστικό μόνο στην Ψωριασική Αρθρίτιδα.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από Ψωρίαση Δέρματος, εάν τραυματισθούν στο δέρμα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην περιοχή του τραυματισμού να αναπτύξουν και εκεί Ψωρίαση Δερματος (Koebner phenomenon). Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι εν τω βάθει  Koebner phenomenon.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν πως μπορεί αυτό το εύρημα να βοηθήσει στην καθημερινή κλινική πραγματικότητα. Προσωπικά πιστεύω ότι «μαθαίνουμε πηγαίνοντας εκεί που πρέπει να πάμε» όπως είπε ο Αμερικανός ποιητής  Theodore Roethke.
 
Πηγή = Thorarensen S, Lu N, Ogdie A, et al. Physical trauma is associated with the onset of psoriatic arthritis among psoriasis patients. EULAR 2015; Rome: Abstract OP0311.