12-07-2016

Ινομυαλγία και Σπονδυλαρθρίτιδα. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Ινομυαλγία και Σπονδυλαρθρίτιδα.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στο Arthritis Research & Therapy σχετικά με το πώς επηρεάζει η ινομυαλγία την δραστηριότητα της νόσου και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στην σπονδυλαρθρίτιδα.
Είναι γνωστό ότι η ινομυαλγία μπορεί να συνυπάρχει με την σπονδυλαρθρίτιδα και ως εκ τούτου μπορεί να δημιουργούνται διαγνωστικά και θεραπευτικά διλλήματα, ειδικά όταν υπάρχει ενθεσίτιδα. Ο σκοπός της μελέτης σύμφωνα με τους συγγραφείς ήταν να υπολογιστεί η επίπτωση της ινομυαλγίας στην σπονδυλαρθρίτιδα και να γίνει σύγκριση των κλινικών χαρακτηριστικών και των αναστολέων TNF (TNFi) σε ασθενείς με ή χωρίς ινομυαλγια.
Για την διάγνωση της ινομυαλγίας χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Fibromyalgia Rapid Screening Tool (FiRST) το οποίο αποτελείται απο 6 ερωτήσεις και θεωρείται ότι ένας ασθενής πάσχει απο ινομυαλγία εάν απαντήσει θετικά στις 5. Όσον αφορά την διάγνωση της σπονδυλαρθρίτιδας έγινε απο ρευματολόγους στα εξωτερικά ιατρεία του ρευματολογικού τμήματος του Cochin Hospital στο Παρίσι.
Έλαβαν μέρος στην μελέτη 196 ασθενείς με σπονδυλαρθρίτιδα και 42 απο αυτούς (21.4%) έπασχαν απο ινομυαλγία. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην επίπτωση της ινομυαλγίας σε ασθενείς με  περιφερική ή αξονική σπονδυλαρθιτιδα σύμφωνα με τα κριτήρια ASAS, ούτε και σε ασθενείς που διαγνώστηκαν σύμφωνα με τα ακτινολογικά ή τα κλινικά κριτήρια ASAS. Πάντως οι  ασθενείς στους οποίους συνυπήρχε και ινομυαλγία παρουσίαζαν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ενθεσίτιδας, υψηλής ενεργότητας νόσου (BASDAI και VAS) και φτωχότερα λειτουργικά σκόρ (BASFI). Επίσης δεν βρέθηκαν διαφορές σε σχέση με την έναρξη της αγωγής με αντι-TNF παράγοντες, όμως η παραμονή στον πρώτο αντι-TNF παράγοντα μετά τα δύο χρόνια ήταν μικρότερη στην ομάδα των ασθενών με ινομυαλγία.
Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη η συνύπαρξη ινομυαλγίας και σπονδυλαρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες έκβασης των ασθενών για την ενεργότητα της νόσου και την λειτουργικότητα , όπως και το ποσοστό παραμονής στην αντι- TNF θεραπεία.
 
Πηγή = Natalia Bello et al., Evaluation of the Impact of Fibromyalgia in Disease Activity and Treatment Effect in Spondyloarthritis Arthritis Res Ther. 2016;18(42)