21-03-2017

Ποια είναι τα σημάδια της έξαρσης της ινομυαλγίας και πως αντιμετωπίζεται? Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Ποια είναι τα σημάδια της έξαρσης της ινομυαλγίας και πως αντιμετωπίζεται?
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Η ινομυαλγία όπως είναι γνωστό είναι μία χρόνια κατάσταση που προκαλεί πόνο και ευαισθησία σε όλο το σώμα. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ πάσχουν 5 εκατομμύρια ενήλικες μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες μέσης ηλικίας. 
Όταν παρουσιάζεται έξαρση της ινομυαλγίας, οποιαδήποτε δραστηριότητα του ατόμου φαίνεται πολύ δύσκολη. Η έξαρση δεν εκδηλώνεται  με το ίδιο τρόπο σε όλους και ενεργοποιείται από διάφορους παράγοντες ανάλογα με το άτομο.
Τι είναι η έξαρση της ινομυαλγίας;
Ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να έχει διακυμάνσεις, άλλοτε να είναι ηπιότερος και άλλοτε εντονότερος. Όταν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας αυξάνουν σε αριθμό ή ένταση τότε αναφερόμαστε σε έξαρση, η οποία μπορεί να συμβεί απροειδοποίητα ή μετά από έκθεση του ατόμου σε στρεσσογόνο ερέθισμα. Η έξαρση μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως μήνες.
Τι μπορεί να προκαλέσει έξαρση;
Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση είναι οι αλλαγές στην διατροφή, στις ορμόνες, στον ύπνο, στην θερμοκρασία, στον καιρό, στην θεραπεία όπως και  το σωματικό ή ψυχολογικό stress (χειρουργείο, ατύχημα κλπ).
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να την αποφυγή της έξαρσης:
- Καταγραφή καθημερινά από το άτομο με ινομυαλγία  των διάφορων δραστηριοτήτων του, του φαγητού, των ωρών ύπνου, της διάρκειας ύπνου και των συμπτωμάτων. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε  να προσδιορίσουμε τους πιθανούς εκλυτικούς παραγόντες.
- Αποφυγή έκθεσης σε καταστάσεις με έντονο stress και προσπάθεια εύρεσης χρόνου για χαλάρωση (άσκηση, φαρμακευτική αγωγή), όπως και προσπάθεια ελέγχου του stress (ομαδική ψυχοθεραπεία ή γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία)
- Σταθερό ωράριο ύπνου
- Συχνή άσκηση σε μέτρια ένταση (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, aqua aerobic, ενδυνάμωση, διατάσεις)
- Υγιεινός τρόπος ζωής
Ποια είναι η θεραπεία της έξαρσης;
Η θεραπεία της έξαρσης της ινομυαλγίας μπορεί να είναι δύσκολη. Πολλές φορές πρέπει να δοκιμαστούν διαφορετικοί συνδυασμοί θεραπειών για να βρεθεί ο κατάλληλος συνδυασμός, ο οποίος περιλαμβάνει και φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντικαταθλιπτικά φάρμακα)και αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως επίσης και ψυχοθεραπεία με την οποία μπορεί να βοηθηθεί το άτομο να κατανοήσει και να διαχειριστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.
Όμως μεταξύ των πιο αποτελεσματικών τρόπων για την αποφυγή της έξαρσης στην ινομυαλγία και της διαχείρησης του πόνου φαίνεται ότι είναι η συχνή συστηματική σωματική άσκηση.