07-03-2017

Υπάρχει κάποια σχέση της ινομυαλγίας με την οροαρνητική ρευματοειδή αρθρίτιδα; Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Υπάρχει κάποια σχέση της ινομυαλγίας με την οροαρνητική ρευματοειδή αρθρίτιδα;
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Στο περιοδικό Arthitis and Rheumatology δημοσιεύθηκε online τον Σεπτέμβριο του 2016 από το τμήμα Ρευματολογίας και Ανοσολογίας του Duke University της North Carolina μια μελέτη τύπου Phenome-Wide Association (PheWAS) για τις υποομάδες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) κατά την οποία καταδεικνύεται συσχέτιση μεταξύ της οροαρνητικής ΡΑ και της ινομυαλγίας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την PheWAS ανάλυση με δεδομένα από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για να εξετάσουν συσχετίσεις της νόσου σε ασθενείς με ΡΑ που ήταν οροθετικοί είτε για τον ρευματοειδή παράγοντα (rheumatoid factor-RF) ή/και για τα αντισώματα έναντι κιτρουλλινοποιημένων πεπτιδίων (anti-cyclic citrullinated peptide antibody-ACPA) ή οροαρνητικοί για τον ένα ή και τους δύο δείκτες. Μελετήθηκαν 2199 ασθενείς με ΡΑ εκ των οποίων οι 1382 (63%) ήταν οροθετικοί και οι 817 (37%) οροαρνητικοί. Βρήκαν ότι στα ηλεκτρονικά αρχεία των ασθενών με οροαρνητική ΡΑ υπήρχαν σημειωμένοι οι κωδικοί “μυαλγία” και “μυοσίτιδα” 2 φορές περισσότερο συγκρινόμενοι με τους ασθενείς με οροθετική ΡΑ. Επίσης οι ασθενείς με οροαρνητική ΡΑ είχαν πιο συχνά οσφυαλγία.
Αναφέρθηκε στο άρθρο ότι ενώ είναι γνωστές οι συσχετίσεις της οροθετικής ΡΑ με αγγειίτιδα ή διάμεση πνευμονική νόσο, δεν υπάρχει αντίθετα μεγάλη βιβλιογραφία για την οροαρνητική ΡΑ. Η παρούσα μελέτη προσδιορίζει την συσχέτιση μιας νόσου (πχ. της ινομυαλγίας) με την οροαρνητική ΡΑ. Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι αυτή η μελέτη θα αποτελέσει ένα κίνητρο για μελλοντική έρευνα στην υποομάδα των ασθενών με οροαρνητική ΡΑ, η οποία είναι αρκετά μεγάλη και κυμαίνεται από 20-40% στις διάφορες μελέτες.
Κατά την ανάλυση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά ιατρικά ιστορικά των ασθενών στους οποίους υπήρχαν σημειωμένοι οι κωδικοί “μυαλγία” και “μυοσίτιδα” φάνηκε ότι οι κωδικοί αυτοί χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιορίσουν την ινομυαλγία στο 80% των περιπτώσεων περίπου. Με την χρήση ειδικού αλγορίθμου διαπίστωσαν ότι η οροαρνητική ΡΑ παρουσίαζε ισχυρή συσχέτιση με την ινομυαλγία.
 
Πηγή:  
    1. Jayanth Doss, 
    2. Huan Mo, 
    3. Robert J. Carroll, 
    4. Leslie J. Crofford and
    5. Joshua C. Denny. 
Phenome-Wide Association Study of Rheumatoid Arthritis Subgroups Identifies Association Between Seronegative Disease and Fibromyalgia Version of Record online: 28 JAN 2017. DOI: 10.1002/art.39851