25-04-2017

Η προσθήκη κορτιζόνης στην αρχική θεραπεία της ΡΑ επηρεάζει την πορεία της νόσου? Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Η προσθήκη κορτιζόνης στην αρχική θεραπεία της ΡΑ επηρεάζει την πορεία της νόσου?
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Πρόσφατη δημοσίευση στο Clinical Rheumatology εξετάζει την επίδραση της προσθήκης κορτιζόνης στην αρχική θεραπεία της ΡΑ,  στην μετέπειτα πορεία της νόσου.
 Ελβετοί ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από το Swiss prospective observational registry (SCQM), που αφορούσαν ασθενείς με πρώιμη ΡΑ. Το κύριο σημεί ο ενδιαφέροντος ήταν η χρήση κορτικοειδών στην αρχική φάση της θεραπείας. Σαν κύριος δείκτης έκβασης μελετήθηκε η κλινική και ακτινολογκή εξέλιξη της νόσου, αξιολογώντας την ενεργότητα της νόσου (δείκτης  DAS-28), τη λειτουργικότητα (HAQ-DI) και τη δομική αρθρική βλάβη (δείκτης διαβρώσεων Ratingen), με τη χρήση ειδικών στατιστικών μεθόδων. Συνολικά μελετήθηκαν 592 ασθενείς  με πρώιμη νόσο, με μέσο όρο παρακολούθησης  4.3 χρόνια. Οι 363 από αυτούς  πήραν κορτιζόνη στην αρχική τους θεραπεία, και οι 228 όχι. Το DAS-28 (4.6 vs. 4.3, p = 0.01) και το HAQ-DI (0.94 vs. 0.82, p = 0.01) ήταν υψηλότερα στην ομάδα της κορτιζόνης, ενώ οι άλλοι προγνωστικοί παράγοντες ήταν παρόμοιοι στις δυο ομάδες. Οι αλλαγές στο DAS-28, HAQ-DI και η ανάπτυξη διαβρώσεων δεν διέφεραν μεταξύ των δυο ομάδων. Τελική κατάληξη σε θεραπείαμε βιολογικούς παράγοντες καταγράφηκε σε 18% των ασθενών χωρίς κορτιζόνη και 27.3% των ασθενών με κορτιζόνη (p < 0.01). 
Στην κοόρτη αυτή, οι ασθενείς με πρώιμη ΡΑ που πήραν κορτιζόνη είχαν υψηλότερους δείκτες ενεργότητας. Παρά την παρόμοια πορεία της νόσου, η υψηλότερη συχνότητα τελικής ανάγκης για χρήση βιολογικών παραγόντων στους ασθενείς που πήραν κορτιζόνη, ίσως αντανακλά την ύπαρξη νόσου με λιγότερη ανταπόκριση στα DMARDs. To συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η χρήση της κορτιζόνης σαν συστατικό της αρχικής θεραπευτικής αντιμετώπισης της πρώιμης ΡΑ, μπορεί να παρεμποδίσει μια πιο βαριά πορεία της νόσου σε ασθενείς με υψηλή ενεργότητα κατά την έναρξη.
 
 
Πηγή
Clin Rheumatol. 2017 Jan;36(1):59-66. doi: 10.1007/s10067-016-3468-6. Epub 2016 Nov 12. Does addition of glucocorticoids to the initial therapy influence the later course of the disease in patients with early RA? Results from the Swiss prospective observational registry (SCQM).
Mueller RB1, Reshiti N2, Kaegi T2, Finckh A3, Haile SR4, Schulze-Koops H5, Schiff M6, Spaeth M7, von Kempis J2; SCQM physicians.