03-07-2013

ADA: Το Smartphone Μετράει το Σάκχαρό σας!

ADA: Το Smartphone Μετράει το Σάκχαρό σας!

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα μίας νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Virginia, η πρώτη φορητή τεχνητή πλατφόρμα για το πάγκρεας βασισμένη σε smartphone πέρασε τις πρώτες δοκιμές με επιτυχία. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι ένα σύγχρονο “έξυπνο” τηλέφωνο μπορεί να “τρέξει” ένα σύστημα ελέγχου της γλυκόζης σε εξωτερικούς ασθενείς με αξιοπιστία για το 98% του χρόνου χρήσης του. Πρέπει παρ' όλα αυτά να σημειωθεί ότι τα επίπεδα γλυκόζης παρέμειναν στα επίπεδα στόχου (70 με 180 mg/dL) για το περίπου 80% του χρόνου κατά τις νυχτερινές ώρες.

Το πειραματικό σύστημα κλειστού βρόχου (closed-loop system) λειτούργησε σωστά για το 98% του συνολικού χρόνου, ποσοστό το οποίο ξεπέρασε το αρχικό καταληκτικό σημείο του 80%, δήλωσε ο Boris Kovatchev του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Charlottesville, και οι συνεργάτες του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι χρειαζόμαστε γρηγορότερη παροχή ινσουλίνης και το σύστημα χρειάζεται βελτίωση. Παρ' όλα αυτά, προχωρήσαμε πολύ. Οι παλαιότεροι αισθητήρες δεν λειτουργούσαν σωστά και απλά έκλειναν. Εδώ και ένα έτος, εξελιχθήκαμε τόσο ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας ένα καλό τρόπο να παρέχουμε ινσουλίνη κατα τη διάρκεια της νύχτας από λεπτό σε λεπτό, περιορίζοντας τα επισόδια υπογλυκαιμίας”, τόνισε ο Howard Zisser από το Πανεπιστήμιο της Santa Barbara στην California.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται Diabetes Assistant και αποτελείται από έναν αισθητήρα που τοποθετείται υποδόρια, ανιχνεύει τη διάμεση συγκέντρωση γλυκόζης, και μεταδίδει την πληροφορία σε έναν δέκτη. Μετά την επεξεργασία των πληροφοριών ένα σήμα στέλνεται στον εγκέφαλο, το οποίο ρυθμίζει την παροχή ινσουλίνης της αντλίας.

Και οι 20 ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν δοκίμασαν το σύστημα μόνο σε νοσοκομείο ή κλινική. Συνοδευόμενοι από τους ερευνητές, πήγαν για εκδρομές ή και σε εστιατόρια φορώντας πάντα τη συσκευή. Ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής επιπέδων γλυκόζης/αντλία (Dexcom Seven Plus/OmniPod) τοποθετήθηκε σε κάθε ασθενή και συνδέθηκε με μια έξυπνη τηλεφωνική συσκευή. Ο ασθενής λειτουργούσε το σύστημα μέσω του Diabetes Assistant Interface σε λειτουργία ανοικτού βρόχου (open-loop) για τις πρώτες 14 ώρες της μελέτης. Στη συνέχεια, άλλαζε σε λειτουργία κλειστού βρόχου (closed-loop) για άλλες 28 ώρες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς εξ αποστάσεως μέσω συνδέσεων 3G ή WiFi με το Diabetes Assistant και βρίσκονταν μαζί με τους ασθενείς για υποστήριξη.

Το γραφικό περιβάλλον αποδείχθηκε αξιόπιστο και κατανοητό από τους χρήστες-ασθενείς. Όλοι μπόρεσαν να χειριστούν και να πλοηγηθούν στο σύστημα μέσω εντολών και σε ανοιχτού και σε κλειστου βρόχου λειτουργίες, να παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης τους και να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες (γεύμα, bolus), όπου χρειαζόταν" έγραψαν οι ερευνητές. Το πιο σημαντικό ήταν ότι οι ασθενείς ήταν ελέυθεροι να μετακινούνται.

Η συνολική διάρκεια της ομαλής λειτουργίας του συστήματος επικοινωνίας ήταν 807,5 ώρες (274 ώρες σε ανοικτό βρόχο και 533,5 ώρες σε κλειστό βρόχο), που αντιπροσώπευε το 97,7% του συνολικού δυνατού χρόνου από την εισαγωγή στην απαλλαγή.

Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και αποτυχίες του συστήματος. Σε έξι περιπτώσεις, χορηγήθηκε θεραπεία με υδατάνθρακες για επίπεδα κάτω από 60 mg/dL γλυκόζης στο αίμα, για ένα σύνολο 0,17 συμβάντων ανά 24 ώρες λειτουργίας.

 

Πηγή

1. Kovatchev, B et al. "Feasibility of outpatient fully integrated closed-loop control". Diab Care 2013; 36: 1851-1858.