20-12-2016

Προσοχή κοινό φάρμακο για τον Διαβήτη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με την FDA! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ιατρός, (myoskeletiko@gmail.com)

Προσοχή κοινό φάρμακο για τον Διαβήτη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο,
σύμφωνα με την FDA!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ιατρός, (myoskeletiko@gmail.com)
 
 
 
Προχθεσινή επείγουσα ανακοίνωση της FDA (ΗΠΑ), αναφέρει ότι η Pioglitazone, ένα φάρμακο που χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό για την θεραπεία του Διαβήτη τύπου 2, βρέθηκε ότι σε χρόνια χρήση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Το φάρμακο χορηγείται και στη Ελλάδα με διαφορετικά ονόματα, από διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες.
Το θέμα είναι γνωστό από το 2010 και η FDA έχει ενημερώσει τις φαρμακευτικές εταιρείες που κυκλοφορούν το φάρμακα για τον πιθανό κίνδυνο. Μελέτες που έγιναν στο μεταξύ δεν κατέληξαν σε σαφή και σταθερά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά η πρόσφατη ανακοίνωση της FDA τονίζει ότι το φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου της κύστης, ούτε και σε άτομα που παρουσιάζουν ενοχλήματα στην ούρηση μετά την χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου μετά συννενόηση με τον γιατρό τους!
 
Πηγή = FDA Drug Safety Communication: Updated FDA review concludes that use of type 2 diabetes medicine pioglitazone may be linked to an increased risk of bladder cancer. Στο site FDA.gov