20-06-2017

Επείγουσα προειδοποίηση της FDA. Φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα έλκη των κάτω άκρων! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com)

Επείγουσα προειδοποίηση της FDA.
Φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα έλκη των κάτω άκρων!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Ο υπεύθυνος οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ,  η FDA (U.S. Food and Drug Administration), βασισμένη σε καινούργια στοιχεία που προέκυψαν από 2 μεγάλες κλινικές μελέτες εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για το φάρμακο canagliflozin που κυκλοφορεί  σαν  (Invokana,Vokamet), ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση του κινδύνου για έλκη στα κάτω άκρα και πιθανότητα ακρωτηριασμού των άκρων ποδών σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη και λαμβάνουν συστηματικά το συγκεκριμένο φάρμακο.
Οι ασθενείς σύμφωνα με την FDA θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τους υπεύθυνους γιατρούς τους εάν παρουσιάσουν νέα έλκη ή λοιμώξεις στα κάτω άκρα τους και στους άκρους πόδες τους. Δεν θα πρέπει όμως να διακόψουν το φάρμακό τους χωρίς την εντολή του γιατρού τους. 
Η καναγλιφλοζίνη (canagliflozin) αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης (SGLT2) στους νεφρούς, η οποία ονομάζεται υπότυπος 2 του συμμεταφορέα νατρίου και γλυκόζης (SGLT2). Η πρωτεΐνη αυτή  αναρροφά γλυκόζη από τα ούρα καθώς το αίμα φιλτράρεται στους νεφρούς και τη διοχετεύει στην κυκλοφορία του αίματος. Οταν ανασταλλεί η δράση της αυξάνεται η αποβολή γλυκόζης διαμέσου των ούρων και μειώνονται με αυτό τον τρόπο σημαντικά τα επίπεδα της  στο αίμα. 
 
 
Πηγή = FDA Drug Safety Communication: FDA confirms increased risk of leg and foot amputations with the diabetes medicine canagliflozin (Invokana, Invokamet, Invokamet XR)