23-06-2015

Μια ενδιαφέρουσα παθοφυσιολογική ερμηνεία της Οστεονέκρωσης της κάτω γνάθου! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Μια ενδιαφέρουσα παθοφυσιολογική ερμηνεία της Οστεονέκρωσης της κάτω γνάθου!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε μια ενδιαφέρουσα μελέτη που αποδίδει την οστεονέκρωση της κάτω γνάθου στην χρόνια φλεγμονή που παρουσιάζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Πράγματι οι ερευνητές απέδειξαν σε πειραματόζωα ότι το φλεγμονόσωμα των μακροφάγων είναι συνεχώς διεγερμένο στους ασθενείς  με σακχαρώδη διαβήτη με αποτέλεσμα η συνεχής παραγωγή την Ιντερλευκίνης 1β να εμποδίζει την επούλωση όχι μόνο των πληγών του δέρματος αλλά και των οστών. Χορηγώντας στα πειραματόζωα Ζολεδρονικό οξύ είδαν ότι η παραγωγή της Ιντερλευκίνης 1β αυξάνονταν ακόμη περισσότερο. Η πρότασή τους είναι για την θεραπεία της Οστεονέκρωσης της κάτω γνάθου να χορηγούνται είτε αναστολείς της Ιντερλευκίνης 1β (ίσως εννούν το Canakinumab, το Anakinra ή το Rinolasept) ή αντιοξειδωτικά!
Μέχρι σήμερα πολλοί έχουν ασχοληθεί με την ερμηνεία της υπερσπάνιας Οστεονέκρωσης της κάτω γνάθου μετά από χορήγηση αντιοστεολυτικών φαρμάκων για δύο κυρίως λόγους: 1) Γιατί τα φάρμακα αυτά τα λαμβάνουν πάνω από 250 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο και 2) Γιατί βρέθηκε μια εύκολη λύση για τους οδοντίατρους να χρεώνουν τις όποιες χειρουργικές αποτυχίες τους στους ηλικιωμένους, στα φάρμακα για τη Οστεοπόρωση. Ο δεύτερος λόγος θα εξακολουθήσει να υφίσταται μέχρι οι συνάδελφοι οδοντίατροι να κάνουν μια σοβαρή μελέτη που να προσδιορίζει με ακρίβεια την συχνότητα ή τον επιπολασμό της οστεονέκρωσης της κάτω γνάθου σε πληθυσμό που δεν λαμβάνουν θεραπεία για οστεοπόρωση, ούτε έχουν άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως πχ ο σακχαρώδης διαβήτης που φαίνεται ότι αυξάνει την συχνότητα της νόσου. Η μέχρι σήμερα θέση των περισσοτέρων να συνιστούν διακοπή της αντιοστεοπορωτικής θεραπείας σε οστεοπορωτικούς ασθενείς για να τοποθετήσουν εμφυτεύματα οδόντων έχει στοιχίζει αρκετά οστεοπορωτικά κατάγματα και πολύ πόνο σε αυτούς τους ασθενείς. Βέβαια η παροιμία «Μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος» φαίνεται ότι υπερισχύει ιδιαίτερα για τις ηλικιωμένες κυρίες. 
 
Πηγή = Zhang Q, Yu W, Lee S, Xu Q, Naji A, Le AD. Bisphosphonate Induces Osteonecrosis of the Jaw in Diabetic Mice via NLRP3/Caspase-1-Dependent IL-1β Mechanism. J Bone Miner Res. 2015 Jun 16. doi: 10.1002/jbmr.2577. [Epub ahead of print].