26-04-2016

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D προστατεύουν ΚΑΙ από τον καρκίνο!!!! Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D προστατεύουν ΚΑΙ από τον καρκίνο!!!!
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Πρόσφατη δημοσίευση στο PLosONE προσθέτει ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο στην ατέλειωτη λίστα των ευεργετικών επιδράσεων της βιταμίνης D που έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια.
Είναι γνωστό από παλιότερα ότι η βιταμίνη D έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, και οι πιθανοί μηχανισμοί που έχουν προταθεί περιλαμβάνουν την ικανότητα της βιταμίνης D να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και να ελαττώνει τη φλεγμονώδη δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων, όπως και να επάγει τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση).
Δυο ταυτόχρονες μελέτες κοόρτης από τη Νεμπράσκα και το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, επιχείρησαν αφενός να επιβεβαιώσουν τα παλαιότερα ευρήματα για τη σχέση βιταμίνης D και καρκίνου, αλλά και να προσδιορίσουν τα κατάλληλα επίπεδα της βιταμίνης που είναι απαραίτητα για την μέγιστη αντικαρκινική της επίδραση.
Συνολικά μελετήθηκαν 2300 γυναίκες για χρονικό διάστημα 3.9 ετών, οι οποίες λάμβαναν διάφορες δόσεις βιταμίνης D, και καταγράφονταν τα επίπεδα της βιταμίνης και η επίπτωση νέων περιπτώσεων καρκίνου όλων των τύπων εκτός του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος. 
Βρέθηκε ότι επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 40 ng/ml σχετίζονταν με 67% ελαττωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με επίπεδα κάτω των 20 ng/ml, μετά από διόρθωση για παράγοντες όπως ηλικία, ΒΜΙ, κάπνισμα και λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι, δεδομένης της αλματώδους ολοένα αύξησης των περιπτώσεων καρκίνου, εκτός από την πρώιμη διάγνωση και τη βελτίωση των θεραπευτικών μεθόδων, η εξασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης.
 
 
Πηγή
McDonnell SL, Baggerly C, French CB, Baggerly LL, Garland CF, Gorham ED, et al. Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentrations ≥40 ng/ml Are Associated with >65% Lower Cancer Risk: Pooled Analysis of Randomized Trial and Prospective Cohort Study. PLoS ONE, 2016.  e0152441.