17-06-2013

Η Νευροχημεία Της Μουσικής: Η Μουσική Ενισχύει Το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Η Νευροχημεία Της Μουσικής: Η Μουσική Ενισχύει Το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Μία νέα μελέτη από το McGill University του Μόντρεαλ και δημοσιευμένη στο Trends In Cognitive Science, υποστηρίζει ότι η μουσική έχει ξεκάθαρα θετικά αποτελέσματα και για την πνευματική αλλά και για την ψυχική υγεία. Όταν ακούει ή παίζει κάποιος μουσική ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα άγχους ενώ παρατηρήθηκε ότι η μουσική είναι αποτελεσματικότερη στο να μειώνει το προεγχειρητικό άγχος σε σχέση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο καθηγητής Daniel Levitin, κύριος ερευνητής της ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη, τόνισε ότι η χρήση της μουσικής ως θεραπευτική αγωγή είναι πολλά υποσχόμενη διότι είναι φυσική, οικονομική, και δεν διαθέτει τις ανεπιθύμητες ενέργειες πολλών φαρμακευτικών προϊόντων.  

Ο Levitin μαζί με τη μεταπτυχιακή ερευνήτρια Mona Lisa Chanda αξιολόγησαν 400 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες που αφορούσαν τη νευροχημεία της μουσικής προσπαθώντας να βρουν συσχετισμούς ανάμεσα στα αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτά, η μουσική επιδρά σε τέσσερις κατηγορίες νευροχημικών μηχανισμών:

1. Διαχείριση της διάθεσης

2. Άγχος

3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

4. Ενίσχυση στη σύναψη κοινωνικών δεσμών 

Σύμφωνα με τον Levitin, οι θετικές επιδράσεις της μουσικής οφείλονται μάλλον στο ότι η μουσική ενεργοποιεί εμμέσως τους νευρώνες του στελέχους του εγκεφάλου σε συγχρονισμό με το ρυθμό, φαινόμενο που προκαλεί ένα καταρράκτη χημικών διεργασιών στο νευρικό σύστημα οδηγώντας στη χαλάρωση, αν ο ρυθμός είναι ήρεμος ή στην εγρήγορση, αν ο ρυθμός  είναι γρήγορος.  Πράγματι, τα αποτελέσματα από την ανάλυση αυτή έδειξαν ότι η μουσική αύξησε τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) και ελάττωσε τα επίπεδα της κορτιζόλης του ορού, υπεύθυνες για τους αριθμούς των λευκοκυττάρων και των επιπέδων άγχους αντίστοιχα.

Ακολουθώντας τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές προτείνουν ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων για μελλοντικά πειράματα στο συγκεκριμένο τομέα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τη σχέση μεταξύ της ωκυτοκίνης, της μουσικής και της δημιουργίας ομάδων με κοινά ενδιαφέροντα  ή τη χορήγηση ναλτρεξόνης (ανταγωνιστής οπιοειδών που χρησιμοποιείται για την απεξάρτηση από το αλκοόλ) για να μελετηθεί εάν η ευχαρίστηση από τη μουσική προκαλείται από τα ίδια νευροχημικά συστήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για άλλες μορφές ευχαρίστησης όπως η τροφή. Τέλος, οι ερευνητές προτείνουν πειράματα στα οποία ασθενείς σε μετεγχειρητικές μελέτες ή μελέτες χρόνιου πόνου θα λαμβάνουν τυχαιοποιημένα μουσική ως θεραπευτική αγωγή ή μία εφάμιλλη συνθήκη ελέγχου. Κατάλληλες μορφές ελέγχου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ταινίες, τηλεόραση, κωμωδίες ή audiobooks.

Πηγές:

1. Levitin DJ, Chanda ML (2013). “The neurochemistry of music”. Trends In Cognitive Sciences. Vol. 17, Issue 4, Apr 2013, pp. 179–193
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364661313000491

2.“Music as medicine has huge potential, study suggests”. CBC News, Apr 1 2013

http://www.cbc.ca/news/health/story/2013/04/01/health-music-as-medicine-levitin.html

3. “Major health benefits of music uncovered”, 27 Mar 2013
https://www.mcgill.ca/newsroom/channels/news/major-health-benefits-music-uncovered-225589