24-01-2017

Η μελέτη Precision δίνει υπεροχή στην Celecoxib σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα! Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Η μελέτη Precision  δίνει υπεροχή στην Celecoxib σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα!
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Στο πρόσφατο συνέδριο του ACR τον Νοέμβριο του  2016 στην Ουάσιγκτον παρουσιάστηκαν στο poster session τα αποτελέσματα της  ανάλυσης μιας υποομάδας ασθενών  από την μεγάλη μελέτη Precision (Prospective Randomised Evaluation of Celecoxib Integrated Safety Versus Ibuprofen and Naproxen) κατά την οποία μελετήθηκε η καρδιαγγειακή ασφάλεια των ΜΣΑΦ σε 24000 ασθενείς. Η μελέτη Precision είναι μία διπλή τυφλή μελέτη σε ασθενείς με ΟΑ και ΡΑ οι οποίοι θεωρήθηκε ότι είχαν καρδιαγγειακό κίνδυνο και από τους οποίους το 10% ήταν ασθενείς με ΡΑ ενώ οι υπόλοιποι ήταν ασθενείς με ΟΑ.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη ανακοίνωση έκπληξη προκάλεσε το εύρημα από την ανάλυση της υποομάδας των ασθενών με ΡΑ του διπλασιασμού της θνησιμότητας όλων των αιτίων (καρδιαγγειακών, γαστρεντερολογικών, νεφρικών) στους ασθενείς που  πήραν ως θεραπεία  naproxen συγκρινόμενοι με  τους ασθενείς που πήραν celecoxib.  Από τους  ασθενείς με ΡΑ υπήρχαν 15 θάνατοι στην ομάδα της celecoxib και 30 στην ομάδα της naproxen. Στους ασθενείς με ΟΑ η θνησιμότητα για όλες τις αιτίες ήταν παρόμοια στους ασθενείς που έπαιρναν celecoxib, naproxen ή ibuprofen. Στην μελέτη Precision μελετήθηκε επίσης ο κίνδυνος από το ΓΕΣ και τους νεφρούς. 
Οι συμμετέχοντες στην μελέτη τυχαιοποιήθηκαν να λαμβάνουν celecoxib 100 – 200 mg δυο φορές την ημέρα, ibuprofen 600-800 mg τρείς φορές την ημέρα ή naproxen 375-500 mg δύο φορές την ημέρα. Το follow-up ήταν 18 μήνες και μελετήθηκαν οι εκβάσεις όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (θάνατοι λόγω καρδιαγγειακού προβλήματος, μη θανατηφόρα εμφράγματα μυοκαρδίου και μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια).
Η ανησυχία για την ασφάλεια της celecoxib αυξήθηκε όταν η rofecoxib (Vioxx) αποσύρθηκε από την αγορά προ ετών λόγω καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Το FDA επέτρεψε να παραμείνει στην αγορά η celecoxib με την προϋπόθεση  να γίνει μια μακροχρόνια μελέτη καρδιαγγειακής ασφάλειας. Έτσι σχεδιάστηκε η Precision τα συνολικά αποτελέσματα της  οποίας παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της American Heart Association τον Νοέμβριο 2016 στην New Orleans και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό NEJM.
Το γιατί υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην naproxen και την celecoxib στην θνησιμότητα όλων των αιτίων στους ασθενείς με ΡΑ είναι περίεργο και δεν υπάρχει κάποια απάντηση για αυτό.  Σημειώνουμε ότι η μελέτη Precision ήταν μία μελέτη μη κατωτερότητας (non inferiority), η δοσολογία της celecoxib περιελάμβανε μέτριες δόσεις και πιθανόν απαιτείται περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων σε σχέση με τους θανάτους.
Συμπερασματικά το μήνυμα της Precision πρέπει να είναι ότι οι γιατροί πρέπει να κάνουν πιο εξατομικευμένες επιλογές όσον αφορά τη χορήγηση ΜΣΑΦ μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα. 
 
Πηγή: : Hosni M, et al "The cardiovascular safety of celecoxib versus ibuprofen or naproxen in 24,081 patients with osteoarthritis or rheumatoid arthritis" ACR 2016; Abstract 1L.