17-01-2017

Τελικά είναι μύθος ότι οι καιρικές συνθήκες συνδέονται με τον μυοσκελετικό πόνο; Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Τελικά είναι μύθος ότι οι καιρικές συνθήκες συνδέονται με τον μυοσκελετικό πόνο;
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Είναι πολύ διαδεδομένη από τα πολύ παλιά χρόνια η δοξασία –ιδίως μεταξύ των ασθενών- ότι οι καιρικές συνθήκες προκαλούν ή επιδεινώνουν τον μυοσκελετικό πόνο, ιδίως σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα ή χρόνια οσφυαλγία. Αυτό βέβαια δεν έχει αποδειχθεί από μελέτες, και μια ακόμα πρόσφατη δημοσίευση έρχεται να το αμφισβητήσει ακόμα περισσότερο. 
Ερευνητές από το George Institute for Global Health στην Αυστραλία μελέτησαν τη συσχέτιση των καιρικών συνθηκών με τα συμπτώματα 1000 ασθενών με οσφυαλγία και 350 ασθενών με οστεοαρθρίτιδα. Με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, συνέκριναν τις καιρικές συνθήκες κατά την πρώτη εμφάνιση του πόνου, με τις καιρικές συνθήκες κατά την εβδομάδα πριν και τον τελευταίο μήνα πριν την εμφάνιση του πόνου. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν συσχέτιση του οσφυικού πόνου με τη θερμοκρασία, την υγρασία, την βαρομετρική πίεση, την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου ή την ένταση της βροχόπτωσης. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα ευρήματα από τους ίδιους ερευνητές, τα οποία μάλιστα είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ασθενείς στα κοινωνικά δίκτυα όταν είχαν δημοσιευθεί. 
 
Πηγή: 
Keira Beilken, Mark J. Hancock, Chris G. Maher, Qiang Li, Daniel Steffens. Acute Low Back Pain? Do Not Blame the Weather—A Case-Crossover Study. Pain Medicine, 2016; pnw126 DOI: 10.1093/pm/pnw126