27-12-2016

Η πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).

Η πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας.
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com). 
 
 
 
Οι φυτικές ίνες μειώνουν το σωματικό βάρος, τη συστηματική φλεγμονή και τους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου όπως την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη (LDL & ολική) και το σάκχαρο, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.
Πράγματι, στο Arthritis Care & Research δημοσιεύτηκε μια προοπτική, πολυκεντρική μελέτη, όπου για πρώτη φορά συσχετίστηκε η επίδραση της διαιτητικής κατανάλωσης φυτικών ινών και του πόνου της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.
Στη συγκεκριμένη έρευνα αξιολογήθηκαν ετησίως για 8 συνεχή έτη οι διατροφικές συνήθειες 4.470 ασθενών ηλικίας 45-79 ετών (58% γυναίκες) ως προς τη μέση πρόσληψη διαφόρων τροφίμων μέσω ερωτηματολογίου (the Block Brief 2000 food frequency questionnaire - FFQ), με παράλληλη εκτίμηση του πόνου βάσει της κλίμακας WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index), αξιολογώντας τον πόνο κατά τη βάδιση, τη χρήση σκάλας και στο κρεβάτι, όπως επίσης τον πόνο κατά την ανάπαυση και τη φόρτιση του γόνατος και βρέθηκε σαφής αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του πόνου και της συνολικής πρόσληψης φυτικών ινών. Εν ολίγοις όσοι κατανάλωναν 25 γραμμάρια ινών από δημητριακά την ημέρα είχαν λιγότερο πόνο με την πάροδο του χρόνου.
Τα αισιόδοξα αυτά αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης οφείλουμε να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας καθώς ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας αντιμετωπίζεται συνήθως με αναλγητικά, όπως τα Μη Στερινοειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα, των οποίων όμως οι παρενέργειες αυξάνουν με την παρατεταμένη χρήση τους, ενώ η «εναλλακτική» χρήση των ήπιων οπιούχων αναλγητικών αποδείχτηκε επισφαλής καθώς έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά τη συχνότητα των ατυχημάτων και των πτώσεων και τις δραματικές τους συνέπειες.   
Ας μη ξεχνάμε λοιπόν να υπενθυμίζουμε στους ασθενείς πως είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των αρθρώσεών τους να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος και να διατηρούν πιο φυσικό τρόπο ζωής συμπεριλαμβάνοντας στην καθημερινή τους διατροφή επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών.
 
 
Πηγή:   Dai Z, Lu N, Niu J, Felson DT, Zhang Y.Dietary intake of fiber in relation to knee pain trajectories. Arthritis Care Res (Hoboken). 2016; doi: 10.1002/acr.23158.