18-10-2016

Εντυπωσιακό εύρημα! Τα Διφωσφονικά μειώνουν την θνησιμότητα από κάθε αιτία!!! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (myoskeletiko@gmail.com).

Εντυπωσιακό εύρημα! Τα Διφωσφονικά μειώνουν την θνησιμότητα από κάθε αιτία!!!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολισμού των οστών (American Society of Bone and Mineral Research 2016 Annual Meeting), ερευνητές από την Αυστραλία ανακοίνωσαν οτι τα διφωσφονικά μειώνουν την θνησιμότητα απόλα τα αίτια, σε άνδρες και γυναίκες. Το εύρημα είναι σαφές για την αλενδρονάτη, όχι σίγουρο για την ριζεδρονάτη και αρνητικό για την ετιδρονάτη. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται στην γνωστή ελάττωση που προκαλεί στη συχνότητα των καταγμάτων των οστών στα άτομα με οστεοπόρωση. 
Το εύρημα είναι σταθερό τόσο στις προοπτικές όσο και στις αναδρομικές μελέτες της αλενδρονάτης. 
Το εύρημα αυτό προέκυψε από την μελέτη CaMos (Canadian Multicentre Osteoporosis)  που αφορούσε γυναίκες και άνδρες ηλικίας 50 ετών και μεγαλύτερης που μελετήθηκαν από το έτος 1996 έως το 2012. Οι ασθενείς έπασχαν από Οστεοπόρωση και ελαβαν αλενδρονάτη τουλάχιστον για 5 χρόνια.
Τελικά αξιολογήθηκαν 2173 ασθενείς οι οποίοι συγκρίθηκαν με 1265 γυναίκες που ελάμβαναν οιστρογόνα και 1889 που δεν ελαβαν κάποια θεραπεία. Οι συνοσηρότητες, τα άλλα φάρμακα και οι καθημερινές συνήθειες τους, καταγραφόνταν κάθε χρόνο. Ενδιαφέρον είναι ότι το 35% των ασθενών που ελάμβαναν διφωσφονικά είχαν υποστεί ήδη ένα κάταγμα σε αντίθεση με το 17% αυτών σε οιστρογόνα.
Τα αποτελέσματα, μετά απο στατιστική ανάλυση όλων των πιθανοτήτων, εδειξαν ότι η θνησιμότητα στις γυναίκες ασθενείς που ελάμβαναν διφωσφονικά (αλενδρονάτη) είχε μειωθεί κατά 42% και σε αυτές που είχαν λάβει παλαιότερα  διφωσφονικά κατά 47%. Συγκριτικά οι γυναίκες που ελάμβαναν οιστρογόνα δεν παρουσίασαν καμμία μείωση της θνησιμότητας. Στους άνδρες η αντίστοιχη μείωση σε αυτούς που ελάμβαναν αλενδρονάτη ήταν 30% συγκριτικά με αυτούς που δεν ελάμβαναν διφωσφονικά.
Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα χρειάζεται να επιβεβαιωθεί και από άλλους και να διευκρινισθεί το αίτιο που μειώνει την θνησιμότητα στα άτομα που λαμβάνουν Αλενδρονάτη, μια και όπως τονίζουν οι ερευνητές η μείωση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ελάττωση των οστεοπορωτικών καταγμάτων!!!
Το μέλλον θα δείξει!!!
 
 
Πηγή = Bliuc D., et al., American Society of Bone and Mineral Research 2016 Annual Meeting. September 16, 2016; Atlanta, Georgia. Abstract 1007.