25-10-2016

Επιλεγμένα μηνύματα από τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της EULAR για τη θεραπεία της ουρικής νόσου. Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Επιλεγμένα μηνύματα από τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της EULAR
για τη θεραπεία της ουρικής νόσου.
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 

 
Στους ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία προτείνεται η προσαρμογή δόσης αλλοπουρινόλης σύμφωνα με την κάθαρση κρεατινίνης, και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, η μετάβαση σε φεμπουξοστάτη. Σημειώνεται ξεκάθαρα πάντως, ότι η φεμπουξοστάτη έχει φανεί δραστικότερη σε νεφροπαθείς συγκριτικά με την αλλοπουρινόλη. 
 
Τονίζεται ότι  ο στόχος του ουρικού οξέος αίματος (ΟΟΑ) κάτω 6 mg/dl θα πρέπει να διατηρηθεί εφ’ όρου ζωής  (υπό αγωγή αν χρειάζεται) για πρώτη φορά!
 
Σημειώνεται ξεκάθαρα ότι οι μελέτες επανειλημμένως εντοπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο όταν υπάρχει ουρική νόσος
 
Για τους ασθενείς με σοβαρή ουρική νόσο προτείνεται το όριο του ΟΟΑ κάτω του 5mg/dL προκειμένου να διαλυθούν γρηγορότερα οι κρύσταλλοι και να αποφευχθούν οι κρίσεις.
 
Αναφέρεται η συνήθης υποδοσολόγηση στις θεραπείες για τη μείωση των επιπέδων ουρικού ως γενικό φαινόμενο
 
Αναφέρεται ότι η δίαιτα και η αλλαγή τρόπου ζωής έχουν μικρό αποτέλεσμα στη μείωση του ουρικού οξέος
 
Τα 8mg/dL αναφέρονται ως «πολύ υψηλά επίπεδα ουρικού» (σημαντικό γιατί οι περισσότεροι γιατροί δεν προτείνουν καν φαρμακευτική αγωγή για τέτοια επίπεδα ουρικού)
 
Σημειώνεται η ανάγκη εκκίνησης θεραπείας για μείωση ΟΟΑ νωρίς, ειδικά σε ασθενείς με ΟΟΑ πάνω από 8mg/dL και συν-νοσηρότητες 
 
Αναφέρεται ότι η συνήθης δόση αλλοπουρινόλης 300mg ημερησίως δεν επιτυγχάνει τον στόχο σε 30-50% των ασθενών με νεφρική δυσλειτουργία. Επιπλέον, η δόση 600-800 mg ημερησίως επιτυγχάνει τον στόχο (κάτω από 6mg/dL) ουρικού σε 75-80% των ασθενών (αλλά τα 600-800mg χορηγούνται σπάνια λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων ανεπιθύμητων ενεργειών, οπότε οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν αρρύθμιστοι)
 
Πηγή
Ann Rheum Dis doi:10.1136/annrheumdis-2016-209707
2016 updated EULAR evidence-based recommendations for the management of gout