27-09-2016

Συσχέτιση των διφωσφονικών από του στόματος με λοίμωξη από Clostridium Difficile!! Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Συσχέτιση των διφωσφονικών από του στόματος με λοίμωξη από Clostridium Difficile!!
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
Ανάλυση δεδομένων από το  Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών του FDA, έδειξαν μια αυξημένη συχνότητα συσχέτισης της λήψης διφωσφονικών από του στόματος  με λοίμωξη από  Clostridium Difficile (CDI). 
Για όσους δεν το έχουν πρόσφατο, η λοίμωξη από κλωστρίδιο προκαλεί έντονες διάρροιες και μερικές φορές πολύ σοβαρές για την ζωή του ασθενούς. Συνήθως συμβαίνει μετά την λήψη κοινών αντιβιοτικών. Η θεραπεία απαιτεί την χορήγηση φινταξομυκίνης για κάποιο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα,  λοίμωξη με CDI αναφέρθηκε στο  0.44% (103 περιπτώσεις λοίμωξης/23,603 ασθενείς) των ασθενών που έλαβαν αλενδρονάτη κατά το διάστημα που μελετήθηκε (1997  έως 2014), ενώ παρόμοια αναλογία υπήρχε για τη ρισενδρονάτη (0.44%, 16/3,672) και πολύ λιγότερα περιστατικά με την ιμπανδρονάτη (0.21% (17/7,945).
Οι λόγοι αυτής της συσχέτισης δεν είναι εμφανείς, και οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτες.
 
 
Πηγή = McConeghy, K. W., Soriano, M. M. and Danziger, L. H. (2016), A quantitative analysis of FDA adverse event reports with oral bisphosphonates and Clostridium difficile. Pharmacotherapy. Accepted Author Manuscript. doi:10.1002/phar.1832