04-04-2017

Η διακοπή της θεραπείας (drug holiday) με Διφωσφονικά συνοδεύεται από Οστεοπορωτικά κατάγματα! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmailcom).

Η διακοπή της θεραπείας (drug holiday) με Διφωσφονικά συνοδεύεται από Οστεοπορωτικά κατάγματα!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmailcom).
 
 
 
Tην τελευταία 7ετία, 70 περίπου άρθρα δημοσιεύθηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία με θέμα την διακοπή της αντιοστεοπορωτικής θεραπείας (drug holiday) όταν κάποιο αντιοστεοπορωτικό φάρμακο έχει επιτύχει τον θεραπευτικό του στόχο, δηλαδή η μέτρηση της Οστικής μάζας, με την μέθοδο DEXA, να έχει βελτιωθεί τόσο πολύ, σε κάποιον ασθενή, ώστε να μας δίνεται η δυνατότητα να διακόψουμε την θεραπεία της Οστεοπόρωσης για κάποιο χρονικό διάστημα. 
Η πρώτη εργασία που δημοσιεύθηκε με αυτό το θέμα ήταν των Curtis J.R. και συν, το 2008, όπου διαπιστώθηκε σε 9.063 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ότι η διακοπή των Διφωσφονικών αυξάνει την πιθανότητα οστεοπορωτικού κατάγματος, όταν η διάρκεια της θεραπείας είναι 2 μόνο χρόνια, ενώ η πιθανότητα κατάγματος μειώνεται όσο η διάρκεια της θεραπείας είναι όσο το δυνατόν μακρύτερη (1).
Αυτή και άλλες μελέτες που ακολούθησαν δημιούργησαν τις προύποθέσεις για μια αντιπαράθεση, μεταξύ των κορυφαίων διεθνών οστεοπωρολόγων, στην οποία κάποια περίοδο συμμετείχε και η FDA, στο εάν η “drug holiday” είναι σωστή, πότε πρέπει να γίνεται και πόσο πρέπει να διαρκεί. Σαφές αποτέλεσμα δεν προέκυψε και το θέμα εξακολουθεί να συζητείται.
Στο τελευταίο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οστεοπόρωση και την Οστεοαρθρίτιδα, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Φλωρεντία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Lille, στην Γαλλία, μετά από  ανάλυση 183 ασθενών με μετεμμηνοπαυσιακή Οστεοπόρωση, που έλαβαν διάφορα Διφωσφονικά, για 3 έως 5 χρόνια, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση νέου οστεοπορωτικού κλινικού κατάγματος είναι αυξημένος κατά 40% μετά την διακοπή της θεραπείας “drug holiday” (2).
Τα ευρήματα αυτά επιτείνουν την αβεβαιότητα μεταξύ των γιατρών που χορηγούν αντιοστεοπορωτικά φάρμακα, στον καθορισμό του ιδανικού χρόνου της διακοπής τους.
Χρειάζεται λοιπόν πολύ συζήτηση ακόμη μέχρι να βρεθούν οι σωστές απαντήσεις και η συζήτηση αυτή επείγει  διότι καθημερινά πολλοί ασθενείς διακόπτουν την θεραπεία τους ευχαριστημένοι ότι όλα πήγαν πάρα πολύ καλά, ενώ πιθανόν να τους περιμένει κάποια δυσάρεστη έκπληξη και αυτούς και τους γιατρούς τους!
 
 
Πηγές
1. Curtis J.R., et al., Risk of hip fracture after bisphosphonate discontinuation: implications for a drug holiday. Osteoporos Int. 2008 Nov;19(11):1613-20. doi: 10.1007/s00198-008-0604-4/
2.  Paccou J., et al. Bisphosphonate drug holidays in postmenopausal osteoporosis: Effect on clinical fracture risk. Presented at: World Congress on Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases 2017; March 23-26, 2017; Florence, Italy. Abstract P489.