11-04-2017

Πάσχα και για τους ασθενείς μας. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν αυξάνει τον κίνδυνο ηπατοτοξικότητας από τη μεθοτρεξάτη. Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Πάσχα και για τους ασθενείς μας.  Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν αυξάνει τον κίνδυνο ηπατοτοξικότητας από τη μεθοτρεξάτη. Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
Η μεθοτρεξάτη είναι το φάρμακο-άγκυρα για τη θεραπεία των φλεγμονωδών αρθριτίδων, και στις οδηγίες που δίνουμε στους ασθενείς μας, εφιστούμε πάντα την προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ για να μην αυξηθεί (συνεργικά)  ο κίνδυνος ηπατοτοξικότητας. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί όντως να είναι πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της δόσης ή ακόμα και διακοπή της μεθοτρεξάτης ασθενείς που θέλουν οπωσδήποτε να πίνουν, ή από την άλλη μεριά να επηρεάσει την ποιότητα ζωής κάποιων ασθενών που τους αρέσει ένα ποτηράκι που και που, αλλά φοβούνται και δεν πίνουν καθόλου.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια ποσοτικοποίηση του κινδύνου από την κατανάλωση αλκοόλ, μια πρόσφατη δημοσίευση όμως στο Annals of the Rheumatic Diseases δίνει σημαντικές πληροφορίες στο θέμα αυτό. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Manchester, UK, μελέτησαν τα αρχεία 11839 ασθενών από τη βάση δεδομένων Clinical Practice Research Datalink, που έπαιρναν Μεθοτρεξάτη και για τους οποίους υπήρχαν καταγεγραμμένα δεδομένα κατανάλωσης αλκοόλ και τακτικές εξετάσεις αίματος. 
Με την παραδοχή ότι ένα ποτήρι κρασί 250 ml περιεκτικότητας 40%, θεωρείται ότι περιέχει 3.5 μονάδες αλκοόλ και ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας (1 pint, 473 ml περίπου) περιεκτικότητας 5.2%, περιέχει 3 μονάδες αλκοόλ, οι ερευνητές βρήκαν ότι η χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν αυξάνει τον κίνδυνο ηπατοτοξικότητας από τη μεθοτρεξάτη. 
Συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν μέχρι 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο, ενώ οι ασθενείς που κατανάλωναν 15-21 μονάδες την εβδομάδα είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο και σε όσους έπιναν πάνω από 21 μονάδες οι κίνδυνος αυξανόταν κατά 81%.
Φαίνεται λοιπόν ότι μπορούμε να επιτρέπουμε στους ασθενείς μας που παίρνουν Μεθοτρεξάτη, να πίνουν 3-4 ποτήρια κρασί ή μπύρα ανά εβδομάδα χωρίς πρόβλημα. Ιδαίτερα τις Άγιες μέρες του Πάσχα που έρχονται, ας τους αφήσουμε λίγο πιο χαλαρούς (μέσα στα επιτρεπόμενα όρια)…
Καλή Ανάσταση!!!
Πηγή: Quantifying the hepatotoxic risk of alcohol consumption in patients with rheumatoid arthritis taking methotrexate, Jenny H Humphreys, Alexander Warner, Ruth Costello, Mark Lunt, Suzanne MM Verstappen, William G Dixon, Annals of Rheumatic Diseases, doi: 10.1136/annrheumdis-2016-210629, published online 23 March 2017.