27-09-2016

Η καφεΐνη βοηθά στις ενοχλήσεις από την μεθοτρεξάτη! Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Η καφεΐνη βοηθά στις ενοχλήσεις από την μεθοτρεξάτη!
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
Στο περιοδικό Clinical Rheumatology του Σεπτεμβρίου 2016 δημοσιεύτηκε μία μελέτη σχετικά με την προσθήκη καφεΐνης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων  (κυρίως ναυτία, έμετοι, υπνηλία) που οφείλονται στην per os λήψη μεθοτρεξάτης (MTX) σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Το follow-up των ασθενών διήρκεσε 11 μήνες και ο βαθμός μη ανοχής (intolerance ) στην  MTX, εάν υπήρχε, ταξινομήθηκε ως ‘μέτριος’ ή ‘σοβαρός’. Στους ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα συνεστήθη η λήψη καφεΐνης (καφές ή μαύρη σοκολάτα) συγχρόνως με την λήψη MTX. Το αποτέλεσμα εκτιμήθηκε ως ‘πολύ καλό’, ’καλό’ ή ‘μηδενικό’.
Έλαβαν μέρος 855 ασθενείς, εκ των οποίων οι 313 (36,6%) δεν είχαν καμία συμπτωματολογία από την λήψη MTX, οι 542 (63.4%) είχαν κάποιου βαθμού ενοχλήσεις, οι 422 είχαν ελάχιστες ενοχλήσεις και δεν χρειάστηκαν κάποια βοήθεια.
120 από τους 542 ασθενείς είχαν μέτρια ή σοβαρού βαθμού ενόχληση από την MTX. Από αυτούς τους 120 ασθενείς το 55% ανακουφίστηκε πλήρως από  τα συμπτώματα και συνέχισε την λήψη της συνιστώμενης δοσολογίας. Το 13.3% είχε μερική βελτίωση και συνέχισε την λήψη MTX μόνο με συγχορήγηση αντιεμετικών. Το 7.5% είχε ελαφρά βελτίωση, όμως αντιμετώπισε τις ενοχλήσεις χωρίς αντιεμετικά. Το 10% δεν είχε καμία βελτίωση με την λήψη καφεΐνης και τέλος το 14.2% δεν θέλησε να πιει καφέ ή μαύρη σοκολάτα. 
 
Πηγή = Malaviya A.N. Methotrexate intolerance in the treatment of rheumatoid arthritis (RA): effect of adding caffeine to the management regimen. Clin Rheumatol. 2016 Sep 6. [Epub ahead of print]

Σχετικά Άρθρα