20-09-2016

Κάποιοι λόγοι που η συμμόρφωση στη θεραπεία με διφωσφονικά είναι πολύ περιορισμένη! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskleletiko@gmail.com).

Κάποιοι λόγοι που η συμμόρφωση στη θεραπεία με διφωσφονικά είναι πολύ περιορισμένη!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskleletiko@gmail.com).
 
 
 
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η συμμόρφωση στη θεραπεία της οστεοπόρωσης με διφωσφονικά είναι μικρή και επιδεινώνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος θεραπείας.
Εχουν γίνει αρκετές μελέτες που προσπαθούν να ερμηνεύσουν το γεγονός, καμμιάς όμως τα αποτελέσματα δεν έχει καλύψει όλα τα αίτια.
Μια πτρόσφατη μελέτη (13/9/2016) που δημοσιεύθηκε στο Osteoporosis International, προσθέτει στα ήδη υπάρχοντα αίτια και κάποια καινούργια.
Πράγματι ερευνητές από την Κίνα μελέτησαν την συμμόρφωση στη θεραπεία των διφωσφονικών σε 245 ηλικιωμένες γυναίκες πασχουσες από οστεοπόρωση. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο ένα 30% των ασθενών συμμορφνόνταν με την θεραπεία. Τα αίτια της μη συμμόρφωσης σύμφωνα με την ανάλυση ήταν: 1) Η σύνδεση της οστεοπόρωσης με την ηλικία και η άποψη ότι είναι κάτι συμβατό με αυτήν, άρα όχι παθολογικό. 2) Η άποψη ότι η θεραπεία λίγα προσφέρει, άρα γιατί να την λαμβάνουν. 3) Η χρονιότητα της νόσου και ο φόβος ότι η χρόνια θεραπεία που απαιτείται θα έχει παρενέργειες και 4) Η απώλεια της επαφής των ασθενών με τον θεράποντα ιατρό.
 
 
Πηγή= Wu X, Wei D, Sun B, Wu XN. Poor medication adherence to bisphosphonates and high self-perception of aging in elderly female patients with osteoporosis. Osteoporos Int. 2016 Sep 13. [Epub ahead of print]