13-09-2016

Υψηλότερος κίνδυνος νεφρολιθίασης σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Υψηλότερος κίνδυνος νεφρολιθίασης σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Σε πρόσφατη δημοσίευση στο Archives of Rheumatology, ερευνητές από το Πανεπιστημια-κό Νοσοκομείο του Taichung City της Κίνας, παρουσίασαν τα ευρήματα μελέτης τους που δείχνει ότι οι ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ) έχουν περίπου 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν νεφρολιθίαση. 
Ανασκόπησαν τα δεδομένα της Εθνικής Βάσης Ασφαλιστικών Δεδομένων της Ταϊβάν για το διάστημα 2000-2011, και προσδιόρισαν τον αριθμό εμφάνισης νεφρολιθίασης στους περίπου 3300 ασθενείς με ΑΣ που ανιχνεύτηκαν στην κοόρτη αυτή. Οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με περίπου 13300 μάρτυρες (παρόμοιους για ηλικία, φύλο, επίπεδο εκπαίδευσης κ.α) και ο μέσος χρόνος παρακολούθηση ήταν 6.7 έτη. 
Νεφρολιθίαση εμφανίστηκε στο 5% περίπου των ασθενών με ΑΣ. Ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης νεφρολιθίασης στους ασθενείς αυτούς ήταν 1.19 (95% CI 1.01-1.40, P=0.0356), ενώ σημαντική συσχέτιση βρέθηκε επίσης με το άρρεν φύλο, την ηλικία των ασθενών μεταξύ 40-64, την παρουσία υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι λόγοι της συχνότερης εμφάνισης νεφρολιθίασης στους ασθενείς με ΑΣ είναι η διαταραχή του μεταβολισμού του ασβεστίου και της βιταμίνης D αλλά και η αυξημένη επαναρρόφηση ασβεστίου και οξαλικών (λόγω εντεροπάθειας) στους ασθενείς αυτούς, όπως επίσης και η χρήση ΜΣΑΦ και η ελαττωμένη κινητικότητα.
 
Πηγή = 
Shih MT, et al "The risk of nephrolithiasis among patients with ankylosing spondylitis: a population-based cohort study" Arch Rheumatol 2016; DOI: 10.5606/ArchRheumatol.2016.5938.