21-07-2015

Μια περίεργη σχέση. Τα επίπεδα της Αλκαλικής Φωσφατάσης μπορούν να αποκαλύψουν την κλινική κατάσταση στην Αγκυλωτική Σπονδυλαρθρίτιδα. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Μια περίεργη σχέση. Τα επίπεδα της Αλκαλικής Φωσφατάσης μπορούν να αποκαλύψουν την κλινική κατάσταση στην Αγκυλωτική Σπονδυλαρθρίτιδα.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
 
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα επίπεδα της Αλκαλικής Φωσφατάσης του ορού και ιδιαίτερα του οστικού κλάσματός της, καθόριζαν την ενεργότητα της Aγκυλωτικής Σπονδυλαρθρίτιδας, δηλαδή όσο υψηλότερα επίπεδα τόσο η νόσος ήταν περισσότερο ενεργός και τόσο η CRP ήταν αυξημένη.
Πρόσφατα ερευνητές από την Νότιο Κορέα δημοσίευσαν μελέτη που αφενός επιβεβαίωσε την παραπάνω γνώση αλλά και αποκάλυψε ότι υψηλή  Αλκαλική Φωσφατάση αίματος σε Αγκυλωτική Σπονδυλαρθρίτιδα δείχνει ότι ο ασθενής θα έχει και χαμηλή Οστική Μάζα (οστεοπενία ή οστεοπόρωση) και έντονες καταστροφικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη με υπερπαραγωγή συνδεσμοφύτων.
Οι ερευνητές προτείνουν η παρακολούθηση της εξέλιξης της Αγκυλωτικής Σπονδυλαρθρίτιδας να γίνεται με τον συχνό προσδιορισμό των επιπέδων της Αλκαλικης Φωσφατάσης του αίματος.
 
Πηγή =   Kang KY, et al "Increased serum alkaline phosphatase levels correlate with high disease activity and low bone mineral density in patients with axial spondyloarthritis" Semin Arthritis Rheum 2015; DOI: 10.1016/j.semarthrit.2015.03.002.