12-05-2015

Βιταμίνη D. Είναι οικονομικά συμφέρον να καλύψουμε όλα τα άτομα πάνω από 65 ετών; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Βιταμίνη D. Είναι οικονομικά συμφέρον να καλύψουμε όλα τα άτομα πάνω από 65 ετών;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Μια ομάδα ερευνητών από την Γαλλία αφού χρησιμοποίησε ένα οικονομικό μοντέλο μικροπροσομοίωσης τύπου Markov εφαρμοσμένο στον γαλλικό πληθυσμό, έκανε ανάλυση μεταξύ κόστους/αποτελεσματικότητας της χορήγησης βιταμίνης D σε άτομα πάνω από 65 ετών χωρίς προηγούμενο οστεοπορωτικό κάταγμα.
Αξιολόγησαν 4 θεραπευτικές στρατηγικές 1) Καμμία θεραπεία, 2) Θεραπεία σε όλους χωρίς έλεγχο της τιμής της βιταμίνης D στο αίμα, 3) Θεραπεία με έλεγχο της βιταμίνης D στο αίμα, μετά 3 μήνες αξιολόγηση και τροποποίηση της θεραπείας και 4) Ελεγχος όλου του πληθυσμού και θεραπεία ανάλογα με το επίπεδο της βιταμίνης D στο αίμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εφαρμογή της τελευταίας μεθόδου είναι από οικονομικής πλευράς η φθηνότερη και έχει και το καλύτερο αποτέλεσμα.
Φυσικά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης μια τέτοια πρόταση ισοδυναμεί με εθνική προδοσία, γιαυτό απλώς αναφέρω την σχετική εργασία.
Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να τονίσω ότι καλόν είναι όλοι οι γιατροί να ζητούν την μέτρηση της 25(ΟΗ)D3 και όχι της 1,25(OH)2D3 στο αίμα, διότι η δεύτερη δεν μας δίνει καμμιά πρακτική και χρήσιμη πληροφορία στην καθημερινή κλινική ιατρική. Η ανοησία αυτών που καθόρισαν την σχετική εξέταση στον ΕΟΠΠΥ, δεν θα πρέπει να διαρκέσει στο διηνεκές και οι ασθενείς και το κράτος να πληρώνουν μια άχρηστη εξέταση. Ο Mark Twain είχε πει: «Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά».
Πηγή = Zarca K, Durand-Zaleski I, Roux C, Souberbielle JC, Schott AM, Thomas T, Fardellone P, Benhamou CL. Cost-effectiveness analysis of hip fracture prevention with vitamin D supplementation: a Markov micro-simulation model applied to the French population over 65 years old without previous hip fracture. Osteoporos Int. 2014 Jun;25(6):1797-806. doi: 10.1007/s00198-014-2698-1. Epub 2014 Apr 2.