05-05-2015

Ουρική νόσος και κίνδυνος νεφρικής βλάβης. Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Ουρική νόσος και κίνδυνος νεφρικής βλάβης.
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
Πρόσφατη μετα-ανάλυση στο Arthritis Research and Therapy, εξετάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρολιθίασης και νεφρικής βλάβης σε ασθενείς με ουρική νόσο. 
Η μετα-ανάλυση αυτή περιελάμβανε 17 μελέτες παρατήρησης. Βρέθηκε ότι σε ασθενείς με ουρική νόσο, η συχνότητα ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου σταδίου ≥3 ήταν 24% (95% CI 19%-28%) και σταδίου ≥4 ήταν 2% (95% CI 0%-4%), και η συχνότητα εμφάνισης νεφρολιθίασης ήταν 14% (95% CI 12%-17%). Μετά από διόρθωση για συνυπάρχουσες  μεταβλητές, οι ασθενείς με ουρική νόσο είχαν σχετικό κίνδυνο (odds ratio (OR)) ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου σταδίου ≥3 της τάξης του 2.41 (95% CI 1.86-3.11), και σχετικό κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης της τάξης του 1.77 σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς ουρική νόσο. Σε μια μελέτη από αυτές που εξετάστηκαν, αναφερόταν ότι μετά από διόρθωση για ηλικία-φύλο- ύπαρξη σακχ. διαβήτη και υπέρτασης, η ουρική νόσος αναδείχθηκε ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης νεφρικής νόσου τελικού σταδίου, με hazard ratio της τάξης του 1.57. 
Οι πιθανοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η ουρική νόσος προδιαθέτει στην ανάπτυξη νεφρικής βλάβης και νεφρολιθίασης, περιλαμβάνουν τη συχνή συνύπαρξη υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη, την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία που προκαλεί η υπερουριχαιμία, τη χρήση ΜΣΑΦ αλλά και τη νεφροαγγειακή νόσο που προκαλεί η εμμένουσα φλεγμονή που επιμένει ακόμα και στα μεσοκριτικά διαστήματα της ουρικής νόσου, όπως δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ενδείξεων.
Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν τα μειονεκτήματα της μελέτης, όπως το μικρό αριθμό και μέγεθος των μελετών που εξετάστηκαν, ότι δεν ήταν προοπτικές και ελεγχόμενες, και ότι η συσχέτιση ουρικής νόσου και νεφρικής βλάβης/νεφρολιθίασης δεν ήταν η πρωταρχική τους επιδίωξη.
Παρ’ όλα αυτά, τονίζουν ότι τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης αναδεικνύουν την ανάγκη να διερευνώνται οι ασθενείς με ουρική νόσο για τυχόν νεφρική βλάβη και ύπαρξη νεφρολιθίασης ακόμα και από τη στιγμή της παρουσίασής τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 
 
Πηγή =  Roughley M, et al "Gout and risk of chronic kidney disease and nephrolithiasis: meta-analysis of observational studies" Arthritis Res Ther 2015; DOI: 10.1186/s13075-015-0610-9.