12-05-2015

Πως Η Ασπιρίνη Ελαττώνει Tον Κίνδυνο Καρκίνου. Ε. Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος, (ermovirus@gmail.com)

Πως Η Ασπιρίνη Ελαττώνει Tον Κίνδυνο Καρκίνου.
Ε. Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος, (ermovirus@gmail.com)
 
 
 
Η λήψη ασπιρίνης ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά οι εμπλεκόμενοι μοριακοί μηχανισμοί παρέμεναν άγνωστοι μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψη του Hormel Institute του Πανεπιστημίου της Minnesota.
Η ομάδα του διευθυντή Dr. Zigang Dong και της Dr. Ann Bode, που συνδιευθύνει τον τομέα Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Hormel Institute ανακάλυψαν ότι η ασπιρίνη μπορεί να ασκεί τον χημειοπροστατευτικό της ρόλο απέναντι στο καρκίνο του παχέος εντέρου, ακόμα και εν μέρει, κανονικοποιώντας την έκφραση του επιδερμικού υποδοχέα του αυξητικού παράγοντα (epidermal growth factor receptor - EGFR) στις προκαρκινικές πληγές του γαστρεντερικού. Ο EGFR εκφράζεται σε μεγάλη κλίμακα στο 80% των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου, του 3ου πιο θανάσιμου καρκίνου στις ΗΠΑ.
Η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο EBioMedicine εμφάνισε μία άγνωστη μέχρι τώρα σχέση μεταξύ του EGFR και του COX-2 - ενός ενζύμου που σχετίζεται με τον πόνο και τη φλεγμονή - κατά την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη παρέχει επίσης μία εξήγηση για το πώς η λήψη της ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε ασθένείς με οικογενή αδενωματώδη πολύποση - familial adenomatous polyposis (FAP) - μία σπάνια, κληρονομική κατάσταση που προκαλεί τη δημιουργία πολυπόδων στο παχύ έντερο. Οι πολύποδες που δεν αντιμετωπίζονται σχεδόν πάντα μετατρέπονται σε κακοήθεις μέχρι την ηλικία των 40. 
Για αυτή τη μελέτη, κατηγοριοποιήθηκαν τμήματα ιστών από ασθενείς με FAP που λάμβαναν κανονικά ασπιρίνη και από αυτούς που δε λάμβαναν. Τα κλινικά δεδομένα που επαναλαμβάνονταν σταθερά υποδεικνύουν ότι η χρήση της ασπιρίνης και άλλων ΜΣΑΦ σε σταθερή βάση μειώνει τον κίνδυνο της ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου έδειξαν ότι η COX-2 μπορεί να οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων, έστω και κατά ένα μέρος, μέσω της αυξορύθμισης του EGFR. Συνεπώς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο EGFR μπορεί να είναι ένας νέος στόχος στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
 
 
Πηγή: "U of M Institute discovers how aspirin fights cancer", http://discover.umn.edu/news/health-medicine/u-m-institute-discovers-how-aspirin-fights-cancer