05-05-2015

Συχνές πτώσεις ηλικιωμένων. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου; Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Συχνές πτώσεις ηλικιωμένων. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Οι πτώσεις στους ηλικιωμένους αποτελούν μία σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας. Η αιτία των πτώσεων είναι συχνά πολυπαραγοντική και απαιτεί προσεκτική προσέγγιση και όσον αφορά την θεραπεία και όσον αφορά την πρόληψη.
Λίγες μελέτες έχουν παρουσιασθεί μέχρι σήμερα στις οποίες γίνεται  ταυτόχρονη εκτίμηση κλινικών δεδομένων, εργαστηριακών παραμέτρων και μετρήσεων οστικής μάζας (BMD) έτσι ώστε να εκτιμηθεί η συσχέτιση των παραπάνω παραγόντων με τον κίνδυνο πτώσεων στους ηλικιωμένους. Μία τέτοια μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Osteoporosis International στο τεύχος Μαΐου 2015 με τίτλο “Εμμένουσα υποβιταμίνωση D και απώλεια οστικής μάζας στο ισχίο ως επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου πτώσεων σε ηλικιωμένους που ζούν στο Sao Paolo” – The Sao Paolo Ageing &Health Study.
Έλαβαν μέρος στη μελέτη συνολικά 705 ηλικιωμένοι (448 γυναίκες και 257 άνδρες). Καταγράφηκαν κλινικά δεδομένα , η BMD και εργαστηριακά tests στην αρχή της μελέτης και σε ένα follow up κατά μέσο όρο μετά από 4-5 χρόνια. Θεωρήθηκαν ως chronic fallers τα άτομα που παρουσίαζαν δύο ή περισσότερες πτώσεις τον προηγούμενο χρόνο από την ημερομηνία της δεύτερης εξέτασης-εκτίμησης. Η συχνότητα των chronic fallers ήταν 16.5%. 
Στην ανάλυση των ευρημάτων τους βρέθηκαν ότι οι παράγοντες κινδύνου με στατιστικά σημαντική συσχέτιση για τις συχνές πτώσεις ήταν οι διαταραχές όρασης, η χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, τα κλινικά κατάγματα, η εμμένουσα χαμηλή τιμή 25OH Vit D (<20ng/mL)_ και η απώλεια οστικής μάζας στο ισχίο (total hip BMD) κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης συμπέραναν ότι εκτός από  τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για τις συχνές πτώσεις στους ηλικιωμένους, βρέθηκε συσχέτιση επίσης   με την  υποβιταμίνωση D και την απώλεια BMD του ισχίου. Έτσι φαίνεται ότι η αναγνώριση αυτών των παραγόντων αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την πρόληψη των πτώσεων και την βελτίωση των εκβάσεων των ασθενών αυτής της πληθυσμιακής ομάδας.
 
Πηγή: The São Paulo Ageing & Health (SPAH) Study.
Machado KL1, Domiciano DS, Machado LG, Lopes JB, Figueiredo CP, Takayama L, Oliveira RM, Menezes PR, Pereira RM. Persistent hypovitaminosis D and loss of hip bone mineral density over time as additional risk factors for recurrent falls in a population-based prospective cohort of elderly persons living in the community. Osteoporos Int. 2015 May