05-05-2015

Ηρθε μήπως η ώρα να αξιολογούμε την πρόγνωση της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας με βάση τα HLA αντιγόνα; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (www.myoskeletiko.com).

Ηρθε μήπως η ώρα να αξιολογούμε την πρόγνωση της Ρευματοειδούς αρθρίτιδας με βάση τα HLA αντιγόνα;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Manchester, της Μεγάλης Βρεττανίας, προσπάθησε να συνδυάσει τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας πασχόντων από Ρευματοειδή αρθρίτιδα με την βαρύτητα της νόσου, την απάντηση στην αντι-TNF θεραπευτική αγωγή και τον κίνδυνο θανάτου.
Για την επίτευξη του στόχου τους ανέλυσαν τα ευρήματα ασθενών από διάφορες πηγές. Για την ακτινολογική αξιολόγηση χρησιμοποίησαν 2112 ασθενείς, για την θετική ή αρνητική αντίδραση στη θεραπεία με αντι-TNF 1846 ασθενείς και για τον αυξημένο ή όχι κίνδυνο θανάτου από την νόσο 2432 ασθενείς. 
Από τα διάφορα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας που έλεγξαν διαπίστωσαν ότι το HLA-DR B1 ήταν αυτό που συνδεόνταν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με τους προαναφερθέντες παράγοντες που χαρακτηρίζουν την νόσο. Η στατιστική σημαντικότητα ήταν μεγαλύτερη στους ομοζυγώτες παρά στους ετεροζυγώτες στο συγκεκριμένο αντιγόνο.
Το συμπέρασμα τους είναι ότι εάν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν και από άλλους, τότε θα έχουμε για πρώτη φορά ένα χειροπιαστό στοιχείο που θα μπορεί να καθορίσει την πρόγνωση μιας από τις πιο σοβαρές ρευματικές παθήσεις.
 
 
Πηγή = Viatte S, Plant D, Han B, Fu B, Yarwood A, et al.  Association of HLA-DRB1 haplotypes with rheumatoid arthritis severity, mortality, and treatment response. JAMA. 2015 Apr 28;313(16):1645-56. doi: 10.1001/jama.2015.3435.