04-10-2016

Απρόσμενο εύρημα: Λιγότερες εισαγωγές για Ρευματοειδή αρθρίτιδα και περισσότερες για Oυρική αρθρίτιδα στα νοσοκομεία της Β.Αμερικής. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Απρόσμενο εύρημα: Λιγότερες εισαγωγές για Ρευματοειδή αρθρίτιδα και περισσότερες για  Oυρική αρθρίτιδα
στα νοσοκομεία της Β.Αμερικής.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Στο μυαλό όλων μας η Ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί την πιο επιθετική μορφή φλεγμονώδους πολυαρθρίτιδας διότι συνδυάζει σοβαρές καταστροφές των αρθρώσεων αλλά και σοβαρές συννοσηρότητες, ενώ παράλληλα η θεραπεία της είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αντίθετα, για τους περισσότερους, η ουρική αρθρίτιδα είναι μια σχετικά απλή μορφή αρθρίτιδας, συνήθως μονοαρθρική, που εύκολα αντιμετωπίζεται από τις υπάρχουσες θεραπείες.
Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη από το Καναδά, δείχνει ότι τα πράγματα την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Από το 2000 έως το 2011 ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία για Ρευματοειδή αρθρίτιδα έχει πέσει κατά 49% ( από 15,4 σε 7,9 για 100000 ενηλίκους), ενώ αντίθετα έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές για ουρική αρθρίτιδα (από 3.8 σε 7.6 ανά 100000 ενήλικες).
Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ευχάριστα για τους ασθενείς με Ρευματοειδή αρθρίτιδα και πολύ δυσάρεστα γι’ αυτούς γι’ αυτούς που πάσχουν από Ουρική αρθρίτιδα.
Στους πρώτους η ευρεία εφαρμογή των θεραπειών με βιολογικούς παράγοντες σε συνδυασμό με την πρώϊμη ανεύρεση και αντιμετώπιση των συννοσηροτήτων, ανέτρεψαν την κακή πρόγνωση και οι ασθενείς πλέον αντιμετωπίζονται εκτός νοσοκομείων. Στην Ουρική αρθρίτιδα όμως, η επιπολαιότητα τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών τους, έκαναν μια εύκολη πάθηση να  μετατραπεί σε τόσο σοβαρή, ώστε για να αντιμετωπισθεί να χρειάζεται πλέον εισαγωγή σε νοσοκομείο. 
Η μελέτη αυτή ας είναι ένα ακόμη καμπανάκι αφύπνισης, για όλους εκείνους τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν την Ουρική αρθρίτιδα σαν μια απλή και εύκολη αρθρίτιδα και όχι σαν Ουρική νόσο με σοβαρές συννοσηρότητες, αλλά και για τους ασθενείς οι οποίοι προσπαθούν να θεραπεύσουν μια σοβαρή νόσο εφαρμόζοντας μόνο  διαιτητικές ανοησίες, διακόπτοντας με την πρώτη ευκαιρία τα φάρμακά τους.
 
 
Πηγή =  Rai S, et al "Trends in gout and rheumatoid arthritis hospitalizaitons in Canada from 2000-2011" Arthritis Care Res 2016; DOI: 10.1002/acr.23012.