26-07-2016

Από τις τρεις γυναίκες που λαμβάνουν διφωσφονικά, η μία θα υποστεί κάταγμα! Γιατί;;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Από τις τρεις γυναίκες που λαμβάνουν  διφωσφονικά, η μία θα υποστεί κάταγμα! Γιατί;;;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Σε μια πρόσφατη αναδρομική μελέτη που έγινε από το Indiana University School of Medicine, σε 7435 γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και μεγαλύτερες, που ελάμβαναν Διφωσφονικά το λιγότερο για 2 χρόνια διαπιστώθηκε, παρά την συμμόρφωση στη θεραπεία, ότι το 35% από αυτές παρουσίασαν κατάγματα σε κάποιο σημείο του σκελετού τους και δεν βελτίωσαν ή διατήρησαν την οστική πυκνότητά τους στις περιοχές που μετρήθηκαν με DEXA.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς το φαινόμενο αυτό ίσως να οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: 1) Στη μη συστηματική λήψη Ασβεστίου και βιταμίνης D μαζί με τα Διφωσφονικά. 2) Στην ανεπαρκή κινητικότητα και 3) Στην έλλειψη λήψης προληπτικών μέτρων προς αποφυγή των πτώσεων.
Η άποψή τους είναι ότι η απλή χορήγηση Διφωσφονικών χωρίς την λήψη κάποιων συμπληρωτικών προληπτικών μέτρων δεν λύνει το πρόβλημα της Οστεοπόρωσης τουλάχιστον στο 1/3 των ασθενών.
 
 
Πηγή = Imel EA., et al. Proportion of osteoporotic women remaining at risk for fracture despite adherence to oral bisphosphonates. Bone. 2016 Feb;83:267-75. doi: 10.1016/j.bone.2015.11.021. Epub 2015 Dec 2.