19-07-2016

Αποδείχθηκε πειραματικά η λέξη «μυοσκελετικό». Ο ιστότοπός μας τώρα δικαιώθηκε! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος, (myoskelletiko@gmaill.com)

Αποδείχθηκε πειραματικά η λέξη «μυοσκελετικό». Ο ιστότοπός μας τώρα δικαιώθηκε!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος, (myoskelletiko@gmaill.com)
 
Την άμεση σχέση του σκελετού  με το μυϊκό σύστημα την υποψιαζόμασταν όλοι, αλλά δεν είχε αποδειχθεί πειραματικά μέχρι σήμερα.
Πρόσφατα ερευνητές από το Columbia University Medical Center χρησιμοποιώντας πειραματόζωα, κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι η Οστεοκαλσίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τα οστά, επιδρά και αναπτύσει το μυϊκό σύστημα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η θετική δράση της οφείλεται στο ότι βοηθά τις μυϊκές ίνες να μεταβολίζουν καλύτερα το σάκχαρο και τα λιπίδια και να τα χρησιμοποιούν σαν τροφή. Οι ερευνητές ακόμη απέδειξαν ότι μια ένεση οστεοκαλσίνης στα πειραματόζωα αύξανε την μυϊκή τους απόδοση κατά 20-30%.
Στους ανθρώπους η επίδρασή της Οστεοκαλσίνης στο μυϊκό σύστημα  μειώνεται με την ηλικία. Η ελάττωσή της στις γυναίκες αρχίζει από την ηλικία των 30 ετών, σε αντίθεση με τους άνδρες που παρουσίαζουν ανάλογη μείωση μετά την ηλικία των 50 ετών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η διαφορά οφείλεται στην διαφορετικότητα του ρόλου των φύλων κατά την εξέλιξη, μια και ο άνδρας ήταν βασικά κυνηγός και θα έπρεπε να διατηρεί ισχυρό και αποτελεσματικό μυϊκό σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 
 
Πηγή = Mera et al., Osteocalcin Signaling in Myofibers Is Necessary and Sufficient for Optimum Adaptation to Exercise, Cell Metabolism, doi: 10.1016/j.cmet.2016.05.004, published 14 June 2016.