05-04-2016

Για όλα δεν φταίει η κορτιζόνη! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Για όλα δεν φταίει η κορτιζόνη!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
 
 Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται να βάλουν θεραπεία με κορτικοειδή στους ασθενείς τους με ρευματικά νοσήματα φοβούμενοι αφενός τις ανεπιθύμητες ενέργειες, αφετέρου την αρνητική αντίδραση των ασθενών που για πολλούς η κορτιζόνη αποτελεί το χειρότερο φάρμακο από την γένεση της φαρμακολογίας.
Είναι αλήθεια ότι η κορτιζόνη μπορεί και κάνει αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες. Oι συνηθέστερες είναι η οστεοπόρωση, η υπεργλυκαιμία μαζί με έξαρση του σακχαρώδη διαβήτη, κάποια καρδιαγγειακά προβλήματα και τέλος έξαρση των λοιμώξεων. 
Επειδή εμείς Ρευματολόγοι χορηγούμε συχνά κορτιζόνη, άν και δεν το παραδεχόμαστε μεγαλοφώνως, δημιουργήθηκε μια ομάδα ειδικών, στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρευματολογίας, με σκοπό να μελετήσει την ασφάλεια των κορτικοειδών στις ρευματικές παθήσεις. 
Αφού στηρίχθηκαν στην δημοσιευμένη διεθνή βιβλιογραφία απόλες τις γνωστές βάσεις δεδομένων, σε ανασκοπήσεις και συζητήσεις ειδικών επιστημόνων κατέληξαν στο παρακάτω συμπεράσμα που αφορά διάρκεια θεραπείας το λιγότερο για 3 έως 6 μήνες.
Τα 5 mg Prednisone την ημέρα (ή η ανάλογη δόση από κάποιο άλλο κορτικοστεροειδές) είναι γενικά ασφαλής για ασθενείς με ρευματικές παθήσεις. Εάν δίδεται σε δόση πάνω από 10 mg, έχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργήσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Για ενδιάμεσες δόσεις από 5 έως 10 mg, θα πρέπει ο γιατρός να αξιολογεί την κατάσταση κάθε ασθενούς ξεχωριστά και να αποφασίζει.
Οι απόψεις αυτές δημοσιεύθηκαν on line την 1η Μαρτίου 2016 στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases.
Μετά από αυτά τα αποτελέσματα νομίζω ότι μπορούμε να πείσουμε τους ασθενείς μας πως εάν η πάθησή τους χρειάζεται κορτιζόνη για να θεραπευτεί, τότε δεν θα πρέπει να ακούνε τις απόψεις οποιουδήποτε, αλλά αυτές κάποιων ειδικών που ταλαιπωρήθηκαν αρκετούς μήνες για να συγκεντρώσουν όλα αυτά τα στοιχεία και τελικά δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους βάζοντας αποκάτω την υπογραφή τους!
 
 
Πηγή = Cindy Strehl et al., Defining conditions where long-term glucocorticoid treatment has an acceptably low level of harm to facilitate implementation of existing recommendations: viewpoints from an EULAR task force, 1η Μαρτίου 2016 στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases Ann Rheum Dis doi:10.1136/annrheumdis-2015-208916