06-09-2016

Κορτιζονοθεραπεία και ξαφνική εμφάνιση έρπη ζωστήρα! Τι κάνουμε; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Κορτιζονοθεραπεία και ξαφνική εμφάνιση έρπη ζωστήρα! Τι κάνουμε;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Είναι γνωστό ότι τα ηλικιωμένα άτομα μπορούν να εκδηλώσουν  έρπητα ζωστήρα όταν μειωθεί από  κάποιο αίτιο η ανοσολογική τους άμυνα.  Είναι ακόμη γνωστό ότι τα ηλικιωμένα άτομα εκδηλώνουν μια ρευματική πάθηση που ονομάζεται ρευματική πολυμυαλγία, όταν από κάποιο άγνωστο αίτιο υποστεί κάποια ταλαιπωρία ο οργανισμός τους. Κάποιοι μάλιστα συνέδεσαν τις δύο αυτές παθήσεις και είπαν ότι ο έρπητας ζωστήρας στους ηλικιωμένους είναι μια εκδήλωση της ρευματικής πολυμυαλγίας ή κροταφικής αρτηριϊτιδας ή το αντίστροφο (4). 
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο, όταν κάποιος ασθενής μας που πάσχει από ρευματική πολυμυαλγία και λαμβάνει θεραπευτικά κορτιζόνη, εμφανίσει έρπητα ζωστήρα. Διότι είναι γνωστό ότι η χρόνια χρήση κορτιζόνης μπορεί να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα μειώνοντας την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού. 
Ποιά θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας. Θα διακόψουμε την κορτιζόνη; Θα δώσουμε αντϊικό φάρμακο μαζί με κορτιζόνη; Θα συνεχίσουμε την κορτιζόνη χωρίς αντι-ιϊκό φάρμακο; Θα μειώσουμε την κορτιζόνη δίνοντας παράλληλα αντιϊκό φάρμακο;
Μια επίσκεψη στην υπάρχουσα σύγχρονη βιβλιογραφία μας δίνει μια σχετικά σαφή απάντηση: 1. Η παρουσία κορτιζόνης σε ένα άτομο που εμφανίζει έρπητα ζωστήρα, βοηθά στην μείωση των εντόνων εκδηλώσεων της νόσου και ιδιαίτερα του πόνου. 2. Ο συνδυασμός αντι-ιϊκού φαρμάκου με κορτιζόνη δεν φαίνεται να προκαλεί αρνητικές αλληλεπιδράσεις. 
Συμπέρασμα σε μια περίπτωση ρευματικής πολυμυαλγίας που θεραπεύεται με κορτιζόνη και εμφανίζει έρπητα ζωστήρα, συνεχίζουμε να χορηγούμε την κορτιζόνη και προσθέτουμε ένα αντι-ϊικό φάρμακο για όσο χρόνο χρειάζεται (1, 2, 3).
 
 
Πηγές =
1. Herpes Zoster — NEJM www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp013211
2. Herpes Zoster Treatment & Management: Approach Considerations ...
emedicine.medscape.com/article/1132465-treatment
3. Corticosteroids for preventing postherpetic neuralgia | Cochrane
www.cochrane.org/.../NEUROMUSC_corticosteroids-fo
4. Δικαίου Σ. Μυοσκελετικά νέα 10-3-2015 Κροταφική αρτηριϊτιδα και Ερπητας Ζωστήρας! Πως δεν το είχαμε σκεφτεί μέχρι σήμερα;