07-03-2016

Ιατρικοί Μύθοι που πωλούνται καθημερινά από τα ΜΜΕ και μας κάνουν δύσκολη την ζωή! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Ιατρικοί Μύθοι που πωλούνται καθημερινά από τα ΜΜΕ και μας κάνουν δύσκολη την ζωή!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
 
Κάθεστε με άνεση στην καρέκλα του ιατρείου σας, έχετε τελειώσει όλη την απίθανη γραφειοκρατία που συνοδεύει πλέον το επάγγελμά μας και την ώρα που έχετε βάλει το καλό σας χαμόγελο για να αποχαιρετίσετε τον/την ασθενή, σας πετάει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Ακουσα γιατρέ ότι πρέπει να πίνω 8 ποτήρια νερό την ημέρα, εσείς τι λέτε;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να απαντήσετε: 
1ος Ο χαριτωμένος: Γιατί μόνο 8 και όχι 18 και γιατί 8 και όχι 4. Την κολοκυθιά θα παίξουμε τώρα; 
2ος Ο επιστημονικός και αληθινός: Ο ανθρώπινος οργανισμός, υπό φυσιολογικές συνθήκες, έχει έναν μετρητή που καθορίζει πόσο νερό χρειάζεται και ονομάζεται Δίψα. Οταν διψάτε πίνετε οποιοδήποτε υγρό, όχι μόνο νερό, μέχρι να ξεδιψάσετε. Εάν δεν διψάτε, δεν χρειάζεστε υγρά. Μπορείτε μάλιστα να τσεκάρετε και την ακρίβειά του από το χρώμα των ούρων σας, εάν είναι σκούρα χρειάζεστε περισσότερα υγρά (Mayo Clinic: “Dehydration.”).
2. Ακουσα γιατρέ ότι όταν κάνει κρύο, μπορεί να κολλήσω ευκολότερα  γρίππη, ιδιαίτερα στα ρεύματα, εσείς τι λέτε;
Υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσετε:
1ος Ο χαριτωμένος: Λέγεται ότι το πουλόβερ είναι το ένδυμα που φορούν τα παιδιά, όταν κρυώνουν οι γονείς τους!
2ος Ο επιστημονικός και αληθινός: Δεν υπάρχει καμμία εργασία που να επιβεβαιώνει αυτόν τον μύθο. Αντίθετα υπάρχουν εργασίες που λένε ότι τα άτομα που κατοικούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχουν περισσότερο στις ιώσεις. Παρόλα αυτά μια εργασία αποκάλυψε ότι όσον αφορά τους ρινοιούς, που είναι υπεύθυνοι κυρίως για το κοινό κρυολόγημα, ο κρύος καιρός τους βοηθά να αναπτυχθούν ευκολότερα στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, διότι τα κύτταρα του βλεννογόνου της μύτης, στο κρύο περιβάλλον, εκκρίνουν λιγότερη Iντερφερόνη, δηλαδή την  ουσία που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Επομένως εάν κλείνουμε την μύτη μας με ένα κασκόλ είμαστε πλήρως ασφαλισμένοι (Foxman E., et al, PNAS vol. 112 no. 3, 827–832, doi: 10.1073/pnas.1411030112).
3. Ακουσα γιατρέ ότι με ένα χαπάκι πολυβιταμίνης την ημέρα καλύπτω όλες τις διατροφικές ανάγκες μου, εσείς τι λέτε;
Υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσετε:
1ος Ο χαριτωμένος: Δεν γνωρίζω εάν καλύπτετε τις διατροφικές ανάγκες σας, αλλά σίγουρα καλύπτετε τις οικονομικές ανάγκες αυτών που πουλούν τα χαπάκια των πολυβιταμινών!
2ος Ο επιστημονικός και αληθινός: Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών και μετάλλων ουδέποτε απεδείχθει ότι αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, την φυσική αντοχή ή βελτιώνει την μνήμη, αντίθετα μερικές φορές μπορεί να κάνει και κακό στην υγεία. Μόνο εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει έλλειψη σε κάποια ουσία τότε η αναπλήρωσή της βοηθά την υγεία, όπως πχ η βιταμίνη D σε λογικές δόσεις ανάλογα με την περίπτωση. Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα όταν λαμβάνονται χωρίς λόγο είναι παντελώς άχρηστα όπως έδειξαν 3 μεγάλες μελέτες (Eliseo Guallar, et al.,  Dec. 16, 2013, news release, Council for Responsible Nutrition, Washington, D.C.; Dec. 17, 2013, Annals of Internal Medicine).
4. Ακουσα γιατρέ ότι το να τρώω ένα καλό πρωϊνό είναι πολύ χρήσιμο για την υγεία μου και δεν παχαίνω, εσείς τι λέτε;
Υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσετε:
1ος Ο χαριτωμένος: Ο Σώμερσετ Μωμ είχε πει ότι: Εάν θες να τρώς καλά στην Αγγλία, να τρως τρία πρωϊνά την ημέρα (ένα το πρωϊ, ένα το μεσημέρι και ένα το βράδυ)! Ισως γιαυτό βγήκε ο παραπάνω μύθος!
2ος Ο επιστημονικός και αληθινός: Καμμιά εργασία δεν αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητο ένα χορταστικό πρωϊνό, αντίθετα μια εργασία από το Πανεπιστήμιο Cornell έδειξε ότι εάν καταφέρετε να γλυτώνετε το πρωϊνό, πεινάτε λιγότερο το μεσημέρι και έχετε περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσετε (Friedlander Blaine et al., Cornell Chronicle, Cornell University, Cornell’s Division of Nutritional Sciences, July 19, 2013).
Αυτά για σήμερα, θα επανέλθω με άλλους μύθους!