04-08-2015

Η καινούργια τάση στην Ρευματολογία: Αντι για ΜΣΑΦ, δώστε Βιολογικούς Παράγοντες στις φλεγμονώδεις αρθροπάθειες! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Η καινούργια τάση στην Ρευματολογία: Αντι για ΜΣΑΦ, δώστε Βιολογικούς Παράγοντες στις φλεγμονώδεις αρθροπάθειες!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Πριν 15 περίπου χρόνια όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι αντι TNF βιολογικοί παράγοντες για την θεραπεία των φλεγμονωδών αρθροπαθειών, σε κάποιες από τις διαλέξεις που έκανα τότε, συνήθιζα να λέω, στηριζόμενος στην παθοφυσιολογία της φλεγμονής, ότι οι αντι TNF βιολογικοί παράγοντες δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ΜΣΑΦ που ανέστειλαν όχι τις προσταγλανδίνες αλλά κάποιες άλλες κυτταροκίνες της φλεγμονής! Θεωρούσα μάλιστα ότι τα μόνα αρνητικά τους στοιχεία ήταν οι περισσότερες και σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και το υπερβολικό κόστος τους.
Τότε μερικοί από τους συναδέλφους που με άκουγαν, θεωρούσαν ότι έλεγα υπερβολές. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι οι Ρευματολόγοι, Ελληνες και ξένοι, πιο εύκολα βάζουν θεραπεία με αντι ΤΝF και Μεθοτρεξάτη σε μια Φλεγμονώδη Αρθρίτιδα, παρά Δικλοφενάκη, Ιμπουπροφένη και άλλα απλά ΜΣΑΦ. 
Ενα πρόσφατο άρθρο στο Arthritis and Rheum, την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι το 43% των ασθενών με Αγκυλωτική Σπονδυλαρθρίτιδα διακόπτουν πλήρως τα ΜΣΑΦ μετά από 2 χρόνια θεραπείας με αντι TNF βιολογικούς παράγοντες, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών μειώνει σταθερά την λήψη ΜΣΑΦ στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Αν και η μελέτη δεν είναι διπλή τυφλή αλλά μια πολύ καλή μελέτη παρατήρησης που έγινε από την Ρευματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière των Παρισίων, θεωρήθηκε απόλους σαν μια εργασία πολύ ενδιαφέρουσα που δείχνει τις καινούργιες τάσεις στην θεραπευτική της Ρευματολογίας (2).
Η αλήθεια είναι ότι εγώ προσωπικά δεν ξέρω εάν θα πρέπει να χαρώ ή όχι με αυτή την εξέλιξη. Από την μία πλευρά είμαι φανατικός χρήστης των αντιTNF βιολογικών παραγόντων σε όσες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες έχουν ένδειξη, από την άλλη πιστεύω και στα ΜΣΑΦ παρόλα όσα τους καταμαρτυρούν. Αλλωστε υπάρχουν αρκετές, σχετικά πρόσφατες εργασίες, που έχουν δείξει ότι η χρόνια χορήγηση ΜΣΑΦ μειώνει την ακτινολογική εξέλιξη της Αγκυλωτικής Σπονδυλαρθρίτιδας (1). Φαίνεται όμως ότι η Ρευματολογική κοινότητα δεν έχει ξεπεράσει το shock του Vioxx και απέχει ή προσπαθεί να απόσχει από την χρόνια χορήγηση των ΜΣΑΦ παρόλο που έχουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα ιδιαίτερα στον πόνο που συνοδεύει τις φλεγμονώδεις αρθροπάθειες.
Το μέλλον θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί η θεραπευτική.
 
 
Πηγές = 1) Wanders A, Heijde D, Landewe R, et al . Nonsteroidal antiinflammatory drugs reduce radiographic progression in patients with ankylosing spondylitis: a randomized clinical trial. Arthritis Rheum 2005;52:1756–65.