06-12-2016

Γνωστό φάρμακο για την αρθρίτιδα ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών. Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).

Γνωστό φάρμακο για την αρθρίτιδα ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών.
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).
 
 
 
Η σελεκοξίμπη, το COX-2 εκλεκτικό Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο, που χορηγείται συνήθως για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής σε ασθενείς με αρθρίτιδα και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα, αύξησε  δραματικά την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Στη συγκεκριμένη μελέτη διάρκειας 10 εβδομάδων έλαβαν μέρος διπολικοί ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη που δεν είχαν ανταποκριθεί στο φάρμακο που ελάμβαναν, τυχαιοποιήθηκαν σε διπλή - τυφλή μελέτη και έλαβαν εσκιταλοπράμη και σελεκοξίμπη ή εσκιταλοπράμη και εικονικό φάρμακο. 
Αν και υπάρχουν πολλές φαρμακολογικές θεραπείες για τη διπολική κατάθλιψη, μέχρι σήμερα δεν είχε συμπεριληφθεί η χρήση ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου ως συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή, αν και η πρόσφατη βιβλιογραφία αναφέρεται στην ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής στην κατάθλιψη αλλά και στην επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα. 
Και πράγματι, παρότι συνήθως απαιτούνται έξι εβδομάδες για να λειτουργήσει ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, στην ομάδα της σελεκοξίμπης το όφελος έγινε αντιληπτό από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Τα τελικά αποτελέσματα, μάλιστα, ήσαν εντυπωσιακά καθώς το 78 % των ασθενών της ομάδας της σελεκοξίμπης βίωσε τουλάχιστον 50 % μείωση στο σκορ της κατάθλιψης, με το 63 % να αναφέρει πως πλέον δεν πάσχει. 
«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ενισχύουν την υπόθεση ότι η φλεγμονή παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην κατάθλιψη και ότι η φαρμακευτική μείωσή της αντιστρέφει την αντίσταση στη θεραπεία και ενισχύει την ανταπόκριση του ασθενή στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, γεγονός που μπορεί να αναχαιτίσει την εξελικτική πορεία της διπολικής διαταραχής εάν εφαρμοστεί εγκαίρως», δήλωσε ο Ψυχίατρος Άγγελος Χάλαρης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Loyola του Σικάγου στο Διεθνές Συνέδριο για την Ψυχιατρική και τις Νευροεπιστήμες στην Αθήνα.
Συμπερασματικά, η σελεκοξίμπη από μόνη της δεν θεραπεύει την κατάθλιψη, όμως η συγχορήγησή της βελτιώνει σημαντικά την ανταπόκριση στην αντικαταθλιπτική θεραπεία.
 
Πηγή: Loyola University Health System. (2016, November 10). Arthritis drug boosts effectiveness of antidepressant medication.