22-11-2016

Πρώϊμη εμμηνόπαυση και κίνδυνος κατάγματος. Τα νέα ευρήματα διαφέρουν από τα παλαιά! Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Πρώιμη εμμηνόπαυση και κίνδυνος κατάγματος. Τα νέα ευρήματα διαφέρουν από τα παλαιά!
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
 
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην on line έκδοση του περιοδικού Menopause στις 03/11/2016 μία γυναίκα που παρουσιάζει εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών, ακόμα και αν λαμβάνει συμπληρώματα Ασβεστίου και βιταμίνης D έχει υψηλότερο κίνδυνο για κάταγμα.
Για χρόνια δινόταν έμφαση στις δυνατότητες του Ασβεστίου και της βιταμίνης D να αυξήσουν την  οστική πυκνότητα. Έχει αναγνωριστεί επίσης η βοήθεια που προσφέρει η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στην οστεοπόρωση. Με την παρούσα μελέτη θέλησαν να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα του Ασβεστίου, της βιταμίνης D ή/και των ορμονών σε σχέση με την αύξηση του κινδύνου για κάταγμα σε γυναίκες που παρουσιάζουν  πρώιμη εμμηνόπαυση.
Μελετήθηκαν 22000 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες έλαβαν μέρος στην κλινική μελέτη Women’s Health Initiative Clinical Trial. Οι γυναίκες αυτές λάμβαναν ως θεραπεία ορμόνες, Ασβέστιο/βιταμίνη D ή ορμονική θεραπεία μαζί με Ασβέστιο/βιταμίνη D.  Ταξινομήθηκαν σε τρείς ομάδες ανάλογα με την ηλικία της εμμηνόπαυσης (μη χειρουργικής): κάτω από 40, μεταξύ 40 και 49 και πάνω από 50 ετών και έγινε σύγκριση μεταξύ αυτών των ομάδων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν  ότι οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση κάτω από 40 ετών παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για κάταγμα από τις άλλες δύο  ομάδες ανεξαρτήτως της αγωγής που λάμβαναν.
Αν και τα ευρήματα  είναι απογοητευτικά για τις γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση, η μελέτη αυτή φαίνεται να προκάλεσε αρκετές σκέψεις για πιθανή αντιμετώπιση τους. Π.χ. οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση είναι πιθανόν  υποψήφιες για ορμονική θεραπεία έως τουλάχιστον  την ηλικία των 52 ετών, που θεωρείται η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης, με στόχο την ελάττωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, της οστεοπόρωσης, των γνωσιακών διαταραχών και των διαταραχών διάθεσης. Είναι πιθανόν ότι η πρώιμη έναρξη θεραπείας με Ασβέστιο, βιταμίνη D ή ορμόνες σε εκείνες τις γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση, η κατάλληλη δοσολογία στις νέες γυναίκες, η   μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία ή  follow up θα μπορούσε να   προστατεύσει καλύτερα τα οστά και τελικά να ελαττώσει τον κίνδυνο κατάγματος.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επίδραση της ηλικίας εμμηνόπαυσης στον καταγματικό κίνδυνο δεν διαφοροποιήθηκε από καμία θεραπεία δηλ. ορμονική, Ασβέστιο/βιταμίνηD ή τον συνδυασμό και υποθέτουν  ότι η πρώιμη εμμηνόπαυση είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας στον μετεμμηνοπαυσιακό καταγματικό κίνδυνο
Συμπερασματικά αναφέρεται σχόλιο από τον εκδότη ότι η μελέτη αυτή έδωσε έμφαση στην ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη από τους γιατρούς η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης για την εκτίμηση του καταγματικού κινδύνου. Οι γυναίκες σε κίνδυνο οστικής απώλειας χρειάζονται 1200 mg Ασβεστίου την ημέρα, με επαρκή βιταμίνη D και πρέπει  να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν  όσο περισσότερο Ασβέστιο μπορούν μέσω διατροφής εξαιτίας της ανησυχίας για πιθανή  αύξηση των αθηροσκληρωτικών πλακών από  την  λήψη συμπληρωμάτων Ασβεστίου. Τέλος θα πρέπει να συζητηθεί εάν οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση είναι υποψήφιες για  ορμονική θεραπεία  σε συνδυασμό βέβαια με την κατάλληλη δοσολογία Ασβεστίου και βιταμίνης D.
 
 
Πηγή:  Sullivan SD, Lehman A, Nathan NK, Thomson CA, Howard BV.
Age of menopause and fracture risk in postmenopausal women randomized to calcium + vitamin D, hormone therapy, or the combination: results from the Women's Health Initiative Clinical Trials. Menopause. 2016 Oct 31. [Epub ahead of print]