25-08-2015

Υπάρχουν διαφορές στην ευαισθησία στον πόνο μεταξύ ανδρών και γυναικών;(E). Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)

Υπάρχουν διαφορές στην ευαισθησία στον πόνο μεταξύ ανδρών και γυναικών;(E).
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)
 
 
 
 
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες άντεχαν τον πόνο του τοκετού επειδή τα αυξημένα οιστρογόνα που υπάρχουν στο αίμα τους κατά τη διάρκειά του, προκαλούν μεγάλη έκκριση ενδορφινών. Μελέτες όμως που να μετρούν την αντοχή στον πόνο σε άλλες καταστάσεις ανάλογα με το φύλο δεν φαίνονται να υπάρχουν.
Στην σημερινή μελέτη ερωτήθηκαν 11000 ασθενείς και των δύο φύλων για την αντίδρασή τους σε 47 είδη πόνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες ήταν περισσότερο ευαίσθητες στον πόνο από τους άντρες ιδιαίτερα σε παθήσεις που είχαν σχέση με το αναπνευστικό, το κυκλοφοριακό και το πεπτικό σύστημα. Ακόμη παρουσίαζαν υψηλότερη ευαισθησία σε παθήσεις των αρθρώσεων, πονοκεφάλους και αυχενικό σύνδρομο.
Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι ίσως να αποτελέσματα να μην είναι σίγουρα διότι δύσκολα οι άντρες παραδέχονται ότι πονούν ιδιαίτερα όταν το ερώτημα προέρχεται από γυναίκα.
Το σίγουρο όμως είναι ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αντίδραση στον πόνο μεταξύ ανδρών και γυναικών και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο κάθε γιατρός ώστε να αντιδρά κατάλληλα σε κάθε περίπτωση.
 
Πηγή= David Ruau, Linda Y. Liu, J. David Clark, Martin S. Angst, Atul J. Butte "Sex Differences in Reported Pain Across 11,000 Patients Captured in Electronic Medical Records"Journal of Pain 16th January. 10.1016/j.jpain.2011.11.002