25-08-2015

Το στερεότυπο «οι παχύσαρκες γυναίκες δεν παθαίνουν οστεοπόρωση» αρχίζει να κλονίζεται! (E) Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)

Το στερεότυπο «οι παχύσαρκες γυναίκες δεν παθαίνουν οστεοπόρωση» αρχίζει να κλονίζεται!(E) Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)
 
 
 
Μέχρι σήμερα υπήρχε η άποψη ότι οι παχύσαρκες γυναίκες δεν παθαίνουν οστεοπόρωση για διαφόρους λόγους. Κάποιοι υποστήριζαν ότι το αυξημένο βάρος του σώματος διεγείρει το οστούν και αυτό αναπλάσσεται με μεγαλύτερη ένταση, αλλοι πίστευαν ότι η αποθήκευση των οιστρογόνων μέσα στο λίπος του σώματος, σε μεγάλες ποσότητες, προστάτευε τις παχύσαρκες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και άλλοι τόνιζαν ότι οι μετρήσεις οστικής μάζας έδειχναν απλώς λανθασμένα αποτελέσματα διότι επηρεάζονταν από την παρουσία του αυξημένου λίπους. Πρόσφατα μια ομάδα γιατρών από την Κίνα μετά μια εκτεταμένη έρευνα που έκανε, έδειξε ότι η παχυσαρκία και η παρουσία λίπους στον κορμό αυξάνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης στις λευκές και μαύρες γυναίκες, ενώ δεν επηρεάζει τις κινέζες.
Πηγή: Osteoporos Int. 2011 Jan 18