16-06-2015

Ινομυαλγία. Η συχνότερη μυοσκελετική νόσος μετά την Οστεοαρθρίτιδα! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Ινομυαλγία. Η συχνότερη μυοσκελετική νόσος μετά την Οστεοαρθρίτιδα!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
Στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Πόνου, ο καθηγητής της Αναισθησιολογίας Daniel Clauw, του Πανεπιστημίου του  Michigan, αναφέρθηκε διεξοδικά στην παθοφυσιολογική βάση της Ινομυαλγίας και τόνισε ότι το αίτιο της νόσου πρέπει να αφορά το Κεντρικό νευρικό σύστημα, Εγκέφαλο και Νωτιαίο Μυελό. Στις περιοχές αυτές εστιάζεται η αρχική βλάβη με αποτέλεσμα τα όποια ερεθίσματα από την περιφέρεια να γίνονται πιο έντονα, σε τέτοιο βαθμό που να εκδηλώνονται τα κλασικά συμπτώματα της νόσου. Αρα η Ινομυαλγία είναι μια νόσος που οφείλεται σε υπερευαισθησία του ΚΝΣ. Σύμφωνα με την άποψή του διάχυτες αρθραλγίες και μυαλγίες που συνδυάζονται και με συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, πχ από το γαστρεντερικό, που δεν μπορεί  κάποιος να τα χρεώσει σε τραυματισμό ή άλλου είδους φλεγμονή, ωθούν προς την διάγνωση της Ινομυαλγίας. 
Η θεραπεία της νόσου γίνεται με φάρμακα που δρούν στο ΚΝΣ και αναστέλλουν τα ερεθίσματα του πόνου όπως τα Γκαμπαπεντοειδή, τα SNRIs και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Τα οπιοειδή δεν έχουν θέση στη θεραπεία της Ινομυαλγίας και καμμιά φορά μπορεί να επιδεινώσουν την νόσο.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική φυσική άσκηση και οι αντιστρές τεχνικές βοηθούν πάρα πολύ στον έλεγχο της νόσου.
 
Πηγή = American Pain Society. "Fibromyalgia has central nervous system origins." ScienceDaily. ScienceDaily, 17 May 2015. .