16-06-2015

Το αποτυχημένο Αγγλικό Σύστημα Υγείας. Χρονογράφημα αληθινής ιστορίας. Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, Ορθοπεδικός, (prevezamuseum@gmail.com).

Το αποτυχημένο Αγγλικό Σύστημα Υγείας. Χρονογράφημα αληθινής ιστορίας. Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, Ορθοπεδικός, (prevezamuseum@gmail.com).
 
 
 
Δεν συνηθίζω να συντηρώ κάποιο θέμα για το οποίο έχουν ειπωθεί κάποια πράγματα, αλλά το άρθρο του συνάδελφου Δρ Χ. Γκούβα, είναι απολαυστικό και αξίζει να το διαβάσετε. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης.
Το έτος 1986 ο αείμνηστος Γεώργιος Γεννηματάς, Υπουργός Υγείας του τότε «καλού» ΠΑΣΟΚ (διορισμοί, δανεικά, καταναλωτισμός) αφού έταξε – με προσωπική επιστολή 30 σελίδων στον καθένα- «λαγούς με πετραχήλια» στους γιατρούς για να τους προσελκύσει να διορισθούν στο ΕΣΥ κλείνοντας τα ιατρεία τους, ανακοίνωσε περιχαρής την ίδρυση του «ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ» της Ελλάδας. Φυσικά κατάφερε να το στελεχώσει σε χρόνο ρεκόρ, όχι τόσο γιατί οι μισθοί, με τα δώρα, τα επιδόματα και τα «πανωπροίκια» (extra «μαύρα») ήταν πάνω από το μέσο όρο κερδών ενός ελευθεροεπαγγελματία, όσο γιατί ήδη είχε επέλθει η υπερπαραγωγή ιατρών διά της οδού Ιταλίας – Ρουμανίας – Γιουγκοσλαβίας κλπ – μεταγραφή, ειδικότητα στην Ελλάδα, κλπ. Και υπήρχε πλεόνασμα ενδιαφερομένων.  Ετσι είμαστε πρώτοι παγκοσμίως σε ιατρούς ανά πληθυσμό. 
Αρχικά σιωπηλά διαδόθηκε ότι το Ελληνικό ΕΣΥ είναι αντιγραφή του πετυχημένου Αγγλικού NHS (National Health System). Ατυχώς, σύντομα ο Γεώργιος Γεννηματάς ασθένησε από Καρκίνο του Πνεύμονος, και δεδομένης της υπερβολικής … εμπιστοσύνης πού είχε στο ημέτερον ΕΣΥ, περιήλθε ασκόπως Νοσοκομεία της Αγγλίας, των ΗΠΑ, και φυσικά απεβίωσε. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν κατά κανόνα και άλλα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η απαξίωση του Ελληνικού ΕΣΥ ήταν δεδομένη. Η γραμμή ήταν καθιερωμένη. Θεραπευτήριο «Υγεία», «Ιατρικό Κέντρο», «Αγγλία», «Αμερική». Η περίθαλψη λίαν επωνύμων Ελλήνων στην Αγγλία, ασφαλώς είναι εξεζητημένη λόγω δημοσιότητας (Βλέπε Ανδρέας Παπανδρέου). Συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους μη επωνύμους;
Ας δούμε μια τυχαία περίπτωση του Αγγλικού «θαύματος» όπως την περιέγραψε το ίδιο το θύμα. Έτος 1988. Ο αείμνηστος τώρα Χ.Π. Διευθυντής της Α Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΚΑΤ Κηφισιάς, πάει αεροπορικώς στο Λονδίνο για διακοπές 4 ημερών με τη σύζυγό του. Ημέρα αφίξεως Παρασκευή, δυστυχώς γλιστράει στο ξενοδοχείο και κάνει κάταγμα Κερκίδας στον καρπό. Ε, δεν ήταν εφικτό να το ανατάξει μόνος του και να βάλει γύψο. Πήραν ταξί και πήγαν στα ΕMERGENCY (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) του Νοσοκομείου Saint Thomas (Άγιος Θωμάς). Σας θυμίζει κάτι? Τους υποδέχεται μια νοσοκόμα και διεξάγεται ο εξής διάλογος:
-Καλησπέρα σας.
-Good Evening Sir!
-Λέγομαι Χ.Π. είμαι Ορθοπεδικός Έλληνας, Διευθυντής Κλινικής στο Τραυματολογικό Νοσοκομείο Αθηνών.
-I see (= Μάλιστα!)
-Έσπασα τον καρπό μου. Εχω Κάταγμα Κερκίδας τύπου Colles και παρακαλώ να γίνουν ακτινογραφίες και ένας συνάδελφος να κάνει ανάταξη και να βάλει γύψο.
-I am sorry but εμείς ακολουθούμε άλλο σύστημα. Θα σας βάλω ένα προσωρινό νάρθηκα και θα σας κλείσω ένα ραντεβού με τον Πακιστανό Ορθοπεδικό κύριο Ali Mehmet Hussein την Δευτέρα 11.00 …..
-Μα τι λέτε? Αυτό είναι επείγον. Μέχρι τη Δευτέρα θα γίνει τούμπανο από το πρήξιμο και δεν θα ανατάσσεται!!! Στην Ελλάδα τα κατάγματα αντιμετωπίζονται αμέσως!!!
-I am sorry Sir. This is UK! (Λυπάμαι κύριε. Εδώ είναι Ηνωμένο Βασίλειο)!!!
-Εν πάσει περιπτώσει κυρία, μπορώ να μιλήσω με το συνάδελφό μου?
-Impossible Sir! (Αδύνατο κύριε)
Μετά από αυτό, ο άτυχος Έλληνας, όχι μόνο δεν δέχθηκε την περίθαλψη της Νοσοκόμας, αλλά αφού κατέβασε στα Ελληνικά τα «δέοντα καντήλια» αναχώρησε άμεσα, πήγε στο Ξενοδοχείο, ακινητοποίησε πρόχειρα τον καρπό με τους …Times του Λονδίνου και λίγο σελοτέϊπ, άλλαξε τα εισιτήρια πτήσης και επέστρεψε άρον άρον νύχτα στην Αθήνα. Μόλις έφτασε στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου φυσικά τακτοποιήθηκε σε 15 λεπτά, είπε το ιστορικό:
«ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΟΥΣΩ ΚΑΝΕΝΑ Μ@Λ@ΚΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΕΙ ΠΕΡΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΦΑΞΩ!!!»
ΥΓ. Τώρα, πώς έγινε και αυτά τα συστήματα δυτικού τύπου θεωρούνται δήθεν πετυχημένα, είναι αντικείμενο άλλου χρονογραφήματος (επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, πολλή «άσπρη μπλούζα» και «λουσάτη κτιριακή υποδομή»). Το ίδιο ισχύει για τη Γερμανία όπου ασθενείς Ελληνες «γκασταρμπάϊντερς» με δισκοκήλη 3ου βαθμού έκαναν «βόλτες» στους φυσικοθεραπευτές και στους χειροπράκτες επί εξάμηνο χωρίς να ξέρουν καν τι είναι η Μαγνητική Τομογραφία, και ενώ έπρεπε να χειρουργηθούν… Σε ερώτησή μου κάποτε σε Γερμανό Ορθοπεδικό «τι διάολο θεραπεία είναι αυτή που κάνετε για 20 μέρες με πολλές μικρές ενέσεις στη σπονδυλική στήλη? Δεν την έχω διαβάσει πουθενά» η απάντηση ήταν «Α Harry τίποτα το ιδιαίτερο. Ξυλοκαίνη με Voltaren σαν Placebo για να περνάει ο καιρός μέχρι να γίνουν καλά και φυσικά να γράφουμε τα γκρανκεσάϊν” (=χαρτάκια πληρωμής της ΑΟΚ)!!!
Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας