21-10-2014

H Θεραμίνη, μια «ιατρική τροφή» αποδεκτή από τη FDA, βρέθηκε αποτελεσματική στην Χρόνια Οσφυαλγία! Δρ Αχιλ Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

H Θεραμίνη, μια «ιατρική τροφή» αποδεκτή από τη FDA, βρέθηκε αποτελεσματική στην Χρόνια Οσφυαλγία!
Δρ Αχιλ Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
H Θεραμίνη αποτελείται από: Choline Bitartrate, L-arginine, L-histidine HCL, L-glutamine, L-serine, GABA, Griffonia Seed (95% 5HTP), Whey ProteinHydrolysate, Grape Seed Extract (85% Polyphenols), Cinnamon και Cocoa Extract (6% Theobromine) σε μια ειδική φόρμουλα αποδεκτή για την ασφάλειά της από τη FDA, που την κατατάσσει στα προϊόντα GRAS (generally recognized as safe). Στις ΗΠΑ χορηγείται με ιατρική συνταγή και φαίνεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ότι το σύνολο των αμινοξέων που περιέχει αυξάνει την παραγωγή των νευρομεταβιβαστών στο νευρικό σύστημα (ακετυλχολίνη, ισταμίνη, σεροτονίνη, D-σερίνη, μονοξείδιο του αζώτου κα) μειώνοντας τον χρόνιο πόνο.
Οι ιατρικές τροφές, οι «Medical Foods» όπως ονομάζονται στις ΗΠΑ, δεν είναι φάρμακα αλλά ούτε και συμπληρώματα διατροφής και έχει αποδειχθεί ότι κάτω από την επίβλεψη γιατρού ή/και διαιτολόγου, μπορούν να βοηθήσουν στην θετική εξέλιξη μιας ασθένειας, όταν ληφθούν συστηματικα από το στόμα. 
Η Θεραμίνη έχει δοκιμασθεί σε διπλές τυφλές μελέτες και βρέθηκε ότι έχει την ίδια κλινική αποτελεσματικότητα με την Ναπροξένη και την Ιμπουπροφένη σε περιπτώσεις χρονίων πόνων του μυοσκελετικού συστήματος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις χρόνιας οσφυαλγίας. Η τελευταία διπλή τυφλή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο σημαντικό ιατρικό περιοδικό American Journal of Therapeutics, αφορούσε την χορήγηση είτε 400 mg την ημέρα Ιμπουπροφένης είτε Θεραμίνης, 2 κάψουλες την ημέρα, με διπλό τυφλό τρόπο, σε 122 ασθενείς που έπασχαν από χρόνια οσφυαλγία (τουλάχιστον για 6 μήνες). Μετά από 28 ημέρες οι ασθενείς αξιολογήθηκαν με τους δείκτες Roland-Morris και Oswestry που αξιολογούν την λειτουργικότητα και την Οπτική Κλίμακα Πόνου. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η Θεραμίνη είχε καλύτερα αποτελέσματα από την Ιμπουπροφένη στην λειτουργικότητα, οι δε δείκτες φλεγμονής που μετρήθηκαν, όπως η CRP, η Ιντερλευκίνη 6, έδειξαν στατιστικά σημαντική πτώση (p<0.001). Αντίθετα στην ομάδα που πήρε Ιμπουπροφένη η CRP ανήλθε κατά 60% και η Ιντερλευκίνη 6 κατά 12,65%. Από πλευράς ανεπιθυμήτων ενεργειών στην ομάδα της Θεραμίνης δεν παρουσίαστηκαν σημαντικά προβλήματα. Προ διετίας είχαν δημοσιευθεί παρόμοια αποτελέσματα μετά από σύγκριση της Θεραμίνης με την Ναπροξένη. 
Εάν και για μας τους οπαδούς της κλασικής ιατρικής και θεραπευτικής, φαρμακευτικά παρασκευάσματα σαν την Θεραμίνη μας δημιουργούν έντονη δυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητά τους, νομίζω ότι έφτασε η ώρα να ξεπεράσουμε αυτή την προσέγγιση και να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε κάποια από αυτά που στηρίζονται σε καλά σχεδιασμένες διπλές τυφλές κλινικές μελέτες. Ιδιαίτερα στον τομέα του χρόνιου πόνου όπου όλα τα φάρμακα που διαθέτουμε, είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμούς, βελτιώνουν μόνο το 50% των ασθενών, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες μελέτες, η ταυτόχρονη χορήγηση κάποιων απλών φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως η Θεραμίνη, ίσως να προσφέρουν κάποια βοήθεια, στους ιδιαίτερα ταλαιπωρημένους από τον χρόνιο πόνο ασθενείς μας. 
 
Πηγές: 
1)David S. Silver et al., Am J Ther. Published online September 18, 2014.  
2) A Double-Blind Controlled Trial of a Single Dose Naproxen and an Amino Acid Medical Food Theramine for the Treatment of Low Back Pain." Lippincott Williams & Wilkins. 2011. Accessed September 2011.